Cât de realistă este o posibilă căsătorie între Anna Chapman şi Edward Snowden?

Anna Chapman.
Anna Chapman. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.07.2013

În calea 'unirii' destinelor celor doi spioni Anna Chapman şi Edward Snowden se află două obstacole reale: paşaportul anulat al potenţialului mire şi absenţa unui Oficiu al stării civile în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova. Aici este ţintuit de aproape o săptămână fostul asistent tehnic CIA Edward Snowden, căutat de SUA după ce a dat în vileag un program guvernamental de supraveghere electronică, notează vineri cotidianul rus Moskovski Komsomoleţ.

'Snowden, will you marry me?!', - 'tweet'-ul laconic şi drăguţ al fostei spioane Anna Chapman pe microblogul său de pe Twitter nu putea fi mai exhaustiv, consideră jurnaliştii ruşi, care explică faptul că aparent spionii pur şi simplu nu pot fi altfel. Însă nimeni nu ştie dacă 'frumoasa roşcată' a încercat să glumească sau dacă intenţia sa e reală. Cotidianul moscovit a încercat să afle cât de realistă este o asemenea posibilitate.

Deşi la prima vedere pare o glumă, Chapman şi Snowden ar fi perechea perfectă, consideră ziarul. Ea - fostă angajată a serviciilor secrete ruse, arestată în iunie 2010 în SUA, împreună cu alţi nouă agenţi şi acuzată de conspiraţie, ca agent neînregistrat al unui guvern străin pe teritoriul american. Atunci toţi cei 10 agenţi ruşi au fost daţi la schimb contra a patru deţinuţi ruşi, condamnaţi anterior pentru activităţi de spionaj. Anna a mai fost căsătorită: în 2002 ea şi-a oficializat relaţia cu rezidentul britanic Alex Chapman, dar peste câţiva ani cei doi s-au despărţit.

El - de acum tot fost colaborator al agenţiilor de informaţii, numai că americane, pe care autorităţile de la Washington îl caută pentru a-l judeca pentru dezvăluirea de informaţii secrete ce au bulversat deja câteva continente.

Snowden are aproape 30 de ani, Chpaman -31. ''Ce cuplu minunat!'', ar spune unii. Cel puţin, cei doi spioni eşuaţi nu s-ar plictisi o perioadă şi ar avea ce să-şi povestească.

În plus, după cum a remarcat deja presa britanică, Chapman ar semăna foarte mult fizic cu fosta iubită a lui Snowden, Lindsay Mills (28 de ani), dansatoare. Ei au stat împreună în Hawaii, dar s-au despărţit înainte ca Snowden să fugă la Hong Kong, unde a şi făcut dezvăluirile incendiare care au pus pe jar întreaga lume, mai ales guvernul SUA.

'Cei care mă cunosc, fără 'costumul de supererou', ar trebui să înţeleagă de ce nu voi mai scrie în viitorul apropiat nimic pe blog. Singurul lucru pe care îl simt acum este singurătatea. Dar aceasta este prima dată în viaţa mea când simt puterea de a trăi pe cont propriu', a scris Lindsay în jurnalul sau online, citat de mass-media internaţionale. Balerina a recunoscut că nu a putut o lungă perioadă de timp să găsească o explicaţie a comportamentului ciudat al fostului ei prieten. 'M-a lăsat singură, pe mare, fără busolă!', scrie ea.

S-ar părea că Chapman este exact tipul de femeie care îl atrage pe Snowden şi dacă cei doi s-ar întâlni cine ştie ce ar ieşi din aceasta. Dar din păcate, scrie Moskovski Komsomoleţ, în calea celor doi se află o serie de obstacole şi unul din ele ar fi acela că Snowden s-ar putea nici să nu ştie de planurile 'matrimoniale' ale fostei spioane ruse. Puţin probabil ca ea să se numere printre abonaţii acestuia pe Twitter şi nici măcar nu i-a trecut prin minte să adauge un hashtag '#Snowden' la postarea sa, scrie Moskovski Komsomoleţ.

În al doilea rând, nicio ţară din lume nu ar permite o astfel de căsătorie, deoarece Snowden nu are asupra sa niciun act de identitate valabil. Autorităţile americane i-au anulat paşaportul şi de aceea el nu poate părăsi acum zona de tranzit a aeroportului din Moscova. Teoretic, un Oficiu al stării civile din capitala rusă ar putea delega un reprezentant al său pentru încheierea căsătoriei chiar în zona de tranzit. Dar acest lucru conform legislaţiei în vigoare se permite numai în cazul în care unul dintre tineri ar fi grav bolnav. Iar, Snowden, din fericire, este încă bine.

În concluzie, fără act de identitate orice plan matrimonial care îl vizează pe Edward Snowden este sortit eşecului, deocamdată.

Cu toate că nu se ştie foarte clar dacă Snowden a citit mesajul Annei, la oferta fostei spioane a reacţionat NSA, care s-a declarat gata să-şi trimită reprezentanţii pentru a asista la nuntă şi câteva drone pentru a-i supraveghea pe viitorii copii ai cuplului, după cum a relatat postul rus de televiziune NTV.

Unele media ruse au relatat joi că Snowden i-ar fi răspuns totuşi fostei spioane, la fel de laconic. 'Bine păpuşă, accept, dar mai întâi deschide matrioşca să vedem ce se ascunde înăuntru?' Matrioşca este păpuşa tradiţională rusă, din lemn, viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuşi, mai mici, cu structură identică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor