O lume cu totul diferită: cea a persoanelor cu autism

Kirill Belan
02.10.2013

Persoanele afectate de autism trăiesc într-o lume totalmente diferită. Adesea, comportamentul lor se deosebeşte radical de cel normal, astfel încât ne este dificil să presupunem ce li se întâmplă cu adevărat.

Autismul - este o afecţiune relativ nouă, dar care devine tot mai răspândită. Deocamdată, cauzele exacte şi metodele de tratament ale acesteia rămân un mister pentru comunitatea ştiinţifică. Experţii consideră că autismul reprezintă o consecinţă a unor tulburări neurologice ce afectează funcţionarea creierului, dezvoltarea, comunicarea şi abilităţile de interacţionare socială. Cu alte cuvinte, este vorba de o boală a sistemului nervos.

Persoanele cu autism se confruntă cu mari dificultăţi în ceea ce priveşte comunicarea verbală şi non-verbală, înţelegerea altor oameni şi a evenimentelor ce se petrec în jur. Capacitatea de a empatiza cu ceilalţi este mult inferioară: acesta este motivul pentru care o persoană care suferă de autism pare adesea totalmente insensibilă. Bolnavii de autism percep cu greu glumele şi sarcasmul, înţelegând la propriu expresiile uzuale folosite. O altă trăsătură caracteristică a afecţiunii este o dezvoltare complicată sau chiar inexistenţa limbajului vorbit. De foarte multe ori, bonavii doar repetă ceea ce au auzit anterior (ecolalie).

Asemenea pacienţi nu recunosc unele reguli generale de conduită sau alte norme comportamentale şi pot face lucruri care, de regulă, nu sunt acceptate în societate. De exemplu, să stea un timp îndelungat într-un magazin în faţa unei oglinzi sau să se apropie prea mult de o altă persoană. Autismul îi privează de conceptul unor eventuale pericole asociate cu comiterea anumitor activităţi. În plus, pacienţilor le este greu să presupună rezultatele acţiunilor pe care intenţionează să le întreprindă.

Autismul îi face să perceapă întreaga lume ca pe un adevărat haos, imposibil de conceput. Fiindu-le frică de societatea în care există, persoanele cu autism încearcă să intre la minimum în contact cu cei din jur. Datorită faptului că societatea umană pare totalmente imprevizibilă, singura soluţie care le rămâne este rutina. Persoanele cu autism fac mişcări sau acţiuni repetate. Spre exemplu, un copil cu autism poate timp de zece minute (sau chiar mai mult), să sară dintr-un colţ al odăii în altul.

Orice eveniment nou le poate da peste cap mecanismul prestabilit şi să-i inducă într-un colaps total. Însăşi ideea unor eventuale schimbări le poate provoca frământări interioare severe. De exemplu, dacă persoana cu autism este obişnuită să folosească acelaşi traseu pentru a merge la magazin, blocarea acestuia ar dezorienta-o complet, forţând-o să se întoarcă acasă.

Bolnavii de autism percep sunetele bruşte şi stridente ca fiind foarte neplăcute sau chiar şocante. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul sesizării anumitor arome, căldurii sau luminii. Majoritatea le privesc ca pe eventuale schimbări neprevăzute. Astfel, o persoană cu autism va putea face faţă mai bine unor noi schimbări, dacă ştie în prealabil că acestea urmează să aibă loc.

Copii cu autism se dezvoltă în diverse domenii în moduri diferite. De exemplu, micuţii îşi pot creşte abilităţile cognitive, însă rămân semnificativ în urmă la capitolul comunicării. Spre deosebire de semenii săi, un copil cu autism nu poate să prindă o minge aruncată, însă cunoaşte mult mai multe cuvinte. Totuşi, autismul împiedică o dezvoltare armonioasă a organismului.

Există, de asemenea, o altă formă de autism numită sindromul Asperger. În această stare, oamenii tind să aibă mai multă inteligenţă decât în mod normal, dar întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte perceperea şi vorbirea şi devin foarte introvertiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor