O italiancă 'a adoptat' o româncă şi pe copilul ei nou-născut

Epoch Times România
26.04.2013

Odiseea unei românce de 20 de ani a impresionat atât Primăria Romei, cât şi comunitatea românească şi pe italieni. Ignorată timp de patru ore într-un spital din Roma, fiind pe cale să nască, ea a fost ajutată de o italiancă, care practic a adoptat-o pe ea şi pe nou-născut, informează cotidianul Il Messaggero.

'Suntem aproape de mamă şi de micuţ, ambii pot conta pe sprijinul nostru. Dacă doreşte, tânăra mamă şi copilul ei pot fi incluse în programul de asistenţă pentru structurile de tip familial, sau în cazul în care ar vrea să se întoarcă în România, ar putea fi ajutată prin programul de repatriere', a declarat viceprimarul Romei, Sveva Belviso.

Maria, care nu vorbeşte italiana, era pe atunci însărcinată în luna a noua. S-a dus la spital crezând că se află într-o cameră de urgenţă. A aşteptat patru ore ca un medic să o consulte, dar nimeni nu s-a apropiat de ea. Italianca Letizia Pietrangeli, de 48 de ani, o simplă angajată la Roma, se afla în sala de aşteptare a secţiei de ginecologie a spitalului Umberto I pentru o consultaţie de rutină.

'Am văzut-o pe acea tânără disperată, gravidă, şi am încercat să o ajut', a spus ea.

Maria era epuizată, a ajuns la spital după un drum lung, dintr-un oraş din sud. Venise în vacanţă în Italia cu prietenul ei, care a dispărut după câteva zile. Nu mai avea decât câţiva euro şi biletul fostului iubit: 'Întoarce-te singură în România'. Tânăra a luat trenul, dar s-a simţit rău şi a ajuns la spital ajutată de un şofer de taxi.

Aceasta nu este numai povestea Mariei, scrie Il Messaggero, ci şi povestea unei alte Rome, cea a unei mame (Letizia este divorţată cu un copil) care a apărat viaţa altei mame.

În sala de aşteptare Letizia a strigat, a căutat un medic. 'Mi-au spus să merg la camera de urgenţă deoarece pentru vizita la ginecologie era nevoie de programare şi trimitere. La camera de urgenţă o asistentă a crezut că vroiam să trecem peste rând, dar Maria se simţea cu adevărat rău'', a povestit Letrizia.

Consultată de medic, Maria a fost imediat internată. Letizia le-a lăsat numărul de celular asistentelor, care au insistat cu întrebările dacă este o rudă. Informată după câteva zile că Maria naşte, a lăsat totul şi a alergat la spital, pentru a nu o lăsa singură şi a asistat la naştere.

Între timp, legea şi-a urmat cursul. A venit asistentul social, deoarece Maria nu avea bani, nici casă şi nici loc de muncă. Tânăra era îngrozită că i se putea lua copilul.

Letizia a semnat documentele pentru ieşirea ei din spital, a vorbit cu asistentul social, practic a adoptat-o pe Maria şi copilul ei şi i-a luat acasă.

'Nu am putut rămâne indiferentă. Am vrut să-i ofer cel puţin un acoperiş deasupra capului', a spus ea. Acum, lucrul cel mai urgent este activarea procedurii pentru a i se repartiza un medic care să o aibă în îngrijire', a spus Letizia.

Povestea a impresionat un cuplu de români prieteni cu Letizia, care a făcut colectă pentru a cumpăra lapte şi scutece. Cinzia Bernardi a scris o scrisoare ziarului Il Messaggero pentru a dona haine şi accesorii de bebeluş, cerând şi altor membri ai familiei şi prieteni să ajute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor