Nu deveniţi o statistică în ce priveşte diabetul în 2013

Cu cincizeci de ani în urmă, 90% din diabetul zaharat era rezultatul moştenirii diabetului de tip 1. Astazi, 90 la sută este din cauza obezităţii (diabetul de tip 2). (John Moore / Getty Images)
W. Gifford-Jones, M.D.
07.01.2013

Când un om a solicitat un loc de muncă la staţia de cale ferată a fost întrebat: "Să presupunem că vezi un tren venind dinspre est cu 160 km pe oră. Apoi observi un tren care vine din vest cu 160 km pe oră. Trenurile sunt pe aceeaşi linie şi la doar 800 de metri unul de altul. Ce-ai face? "

Omul a răspuns: "Aş alerga şi l-aş aduce pe fratele meu."

"De ce ai face asta într-un moment atât de critic?", a fost el întrebat.

Omul a răspuns: "Pentru că fratele meu nu a văzut niciodată un accident de tren."

Astăzi, diabetul zaharat şi complicaţiile sale reprezintă un caz perfect de accident feroviar în domeniul medical. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare 40 de secunde un nou caz de diabet zaharat este diagnosticat în America de Nord. Vă puteţi imagina situaţia dacă ar exista un nou caz de SARS sau pojar la fiecare 40 de secunde?

Cifrele sunt îngrozitoare. Cu cincizeci de ani în urmă, 90 la sută din cazurile de diabet zaharat erau rezultatul moştenirii unor gene rele (diabet de tip 1). Acum 90 la sută din cazuri sunt cauzate de obezitate (diabet de tip 2)!

Cinci la sută dintre nord-americani sunt diabetici. Un copil din cinci născuţi astăzi va deveni diabetic. Sumele necesare pentru a avea grijă de aceşti pacienţi sunt uluitoare şi va decima în cele din urmă sistemul nostru de îngrijire a sănătăţii. Deci se poate reduce riscul de a deveni o statistică privind diabetul zaharat?

În primul rând, toată lumea trebuie să se sperie de moarte când vine vorba de creşterea în greutate. Excesul de greutate nu numai că stabileşte scena pentru diabet zaharat, dar declanşează şi o serie de alte probleme de sănătate. De exemplu, bolile de inimă sunt considerate ucigaşul nr.1. Dar de multe ori este grăsimea pură ceea ce omoară oamenii.

Următorul lucru de care ar trebui să ne fie frică sunt alimentele ambalate. Din moment ce majoritatea dintre noi nu mai locuim la ferme, alimentele ambalate au devenit un mod de viaţă. Deci dezvoltaţi-vă obiceiul de a nu cumpăra produse alimentare ambalate fără a vă uita pe etichetă. Veţi fi surprinşi de numărul de calorii per porţie.

Până când toată lumea nu începe să ia în calcul caloriile, bătălia cu burta nu va fi câştigată. Cei mai mulţi oameni au nevoie de aproximativ 1800 de calorii pe zi.

Ar trebui să vă speriaţi şi de alte calorii: cele 14 linguriţe de zahăr prezente într-o bucată de plăcintă cu cireşe şi cele 8 linguriţe de zahăr dintr-o băutură răcoritoare.

Sunt sigur că cititorii vor ajunge la concluzia că am nevoie de un psihiatru dacă aş turna această cantitate de zahăr într-un pahar de apă şi l-aş bea. Dar asta este ceea ce copiii beau de ani de zile. Şi din moment ce multe cereale conţin 50 la sută zahăr, le spun nepoţilor mei că e mai sigur să mănânce cutia!

Este naiv să ne aşteptăm ca epidemia de diabet zaharat de tip 2 să se termine brusc. Asta ar necesita o foamete, un atac major al sănătăţii publice asupra obezităţii sau ca milioane de oameni să se sperie de moarte. Nu văd ca acest lucru să se întâmple.

Marea tragedie este că prea mulţi oameni privesc diabetul zaharat pur si simplu ca pe o problemă a unei cantităţi excesive de zahăr din sânge. Ei nu reuşesc să înţeleagă că diabetul zaharat este cauzat de artere obturate de arteroscleroză care blochează treptat alimentarea cu sânge a organelor vitale.

Cea mai îngrozitoare tragedie este ceea ce se întâmplă cu pacienţii aborigeni din Manitoba. Din cauza diabetului şi reducerii alimentării cu sânge la nivelul membrelor inferioare, 90 la sută din amputările de picioare sunt efectuate pe aborigeni.

Dar priviţi şi la alţi pacienţi cu diabet zaharat din America de Nord: Scăderea fluxului de sânge îi face de 25 de ori mai predispuşi la orbire şi cresc de 17 ori şansele să aibă nevoie de dializă datorită rinichilor distruşi.

Arterele îngustate la pacienţii cu diabet zaharat transportă mai puţin sânge spre muşchiul inimii. Acesta este motivul pentru care 50 la sută dintre pacienţii cu diabet mor de atacuri coronariene.

Şi datoprită îmbătrânirii este se îngustează arterele. Dar Dr. Sydney Bush, un cercetător englez, a demonstrat că pacienţii cu diabet zaharat, la fel ca şi restul dintre noi, îşi pot restabili fluxul sanguin normal prin luarea unor concentraţii mari de vitamina C şi lizină.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical cu un cabinet medical privat în Toronto. Site-ul său este docgiff.com El poate fi contactat la Info@docgiff.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor