Nu desecretizaţi arhiva SIPA! - Judecătorul Danileţ lansează un apel către ministrul Justiţiei
alte articole
Judecătorul Cristi Danileţ i-a adresat, miercuri, o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva SIPA, aceasta conţinând informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor.
SIPA este o episod urât în istoria justiţiei româneşti. Ani de-a rândul magistraţii au fost spionaţi, probabil şi controlaţi ori şantajaţi, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat în perioada 1991-2005 în subordinea ministrului justiţiei şi care ar fi trebuit să se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar.
Informaţiile care se află acum în arhiva SIPA depozitată în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi sigilată de o comisie din care am făcut parte şi eu, privesc aspecte profesionale şi de viaţă privată a angajaţilor din sistemul de justiţie, inclusiv a magistraţilor. Faţă de conţinutul unor documente aflate acolo şi la care am avut acces (note informative realizate în urma discuţiilor cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenţii SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistraţii sau orice altă informaţie de acest gen", susţine Danileţ în scrisoarea adresată ministrului.
Judecătorul îi mai transmite lui Toader că elementele adunate de SIPA în mod nelegal nu trebuie să devină "instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor, indiferent că sunt în funcţie sau care şi-au încetat deja activitatea."
După mine, acele documente nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar după inventarierea lor şi separarea de celelalte documente interesând chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajaţilor SIPA şi informatorilor acestora), ele trebuie imediat topite.
Numai în acest fel se poate pune capăt activităţii de control a carierei magistraţilor de către factori politici şi servicii secrete din perioada 1997-2004", scrie judecătorul.
Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că va iniţia în cel mai scurt timp demersurile necesare pentru desecretizarea celebrei arhive SIPA, subiect al unui uriaş scandal, după ce jurnalistul Dan Andronic - urmărit penal în două dosare - i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete din respectivă arhivă. Atât Danileţ cât şi Macovei au infirmat categoric aceste acuzaţii.
SIPA
SIPA (la vremea respectivă devenită DGPA) a fost desfiinţată în 2006, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. Potrivit hotărârii de guvern, documentele din arhivă trebuiau prelucrate şi inventariate de o comisie specială şi predate cu avizul conform al CSAT către Arhivele Naţionale sau instituţiile din sistemul de apărare şi siguranţă naţională, printre care şi SRI.
Potrivit gândul.info, judecătorul Cristi Danileţ, care a făcut parte din prima comisie de inventariere, declara la vremea respectivă că arhiva conţinea note informative nesemnate din registrul bârfei, care ar distruge însă reputaţia oricărui magistrat din România dacă ar fi publicate.