Guvernul nu renunţă! OUG 13 se reîncarnează într-un nou proiect legislativ

După ce a anunţat că abrogă ordonanţa care urma să mutileze Codul Penal în favoarea corupţilor, Guvernul a făcut copy-paste după textul acesteia şi o face proiect de lege care ar urma să fie votat de Parlamentul majoritar PSD.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache a anunţat, luni de dimineaţă, că instituţia pe care o conduce va pune astăzi, în dezbatere, un nou proiect de lege care să modifice Codurile Penale – după ce planul de a face acest lucru prin mult-criticata OUG 13 a eşuat.

Ce nu a spus ministrul Justiţiei, dar spune presa este că noul proiect este un fel de copy-paste după ordonanţa care a scos în stradă sute de mii de români revoltaţi.

Proiectul Ministerului Justiţiei nu vine cu schimbări majore, aşa cum se aşteptau cetăţenii, scrie Realitatea TV care a obţinut, în exclusivitate, documentul. Astfel, noul proiect de act normative are doar câteva modificări faţă de OUG 13. De exemplu, a fost eliminat pragul de 200 de mii de lei pentru abuzul în serviciu. În schimb, la fel ca în ordonanţă, este dezincriminată fapta de favorizare a făptuitorului dacă au fost emise sau adoptate acte normative.

De asemenea, rămâne valabilă dezincriminarea favorizării făptuitorului dacă este vorba despre emiterea unui act normativ, fie că este vorba despre decizii ale Guvernului, despre hotărâri ale consiliilor judeţene. În vigoare rămâne şi prevederea potrivit căreia denunţul va fi luat în seamă doar dacă se va face în maxim şase luni de la săvârşirea faptei, ceea ce practic minează instituţia denunţătorului.

Reamintim că sute de mii de oameni au ieşit zile în şir în stradă pentru ca aceste reglementări pe care PSD le preia în noul proiect legislativ să nu intre în vigoare prin ordonanţa adoptată pe furiş de Guvernul Grindeanu. Sub presiunea străzii, premierul a anunţat duminică abrogarea OUG 13, pentru ca acum ordonanţa să se “reîncarneze” într-un nou proiect legislativ.

Cât despre abrogare, se pare că ordonanţa adoptată duminică de guvern în acest scop (?!) ar putea fi un măr otrăvit. Detalii aici şi aici

Later edit: Ministerul Justiţiei face un pas în spate după ce presa a început să vuiască pe tema proeictului de lege care preia spiritul şi litera OUG 13.

"Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare.", transmite MJ printr-un comunicat de presă remis la doar cîteva ore dupa ce Florin Iordache anunţa publicarea, în cursul zilei de astăzi, pe site-ul ministerului, a proiectului a cărui existenţă e acum negată de instituţie.

***

UPDATE: În timp ce Ministerul Justiţiei susţine printr-un comuncat de presă că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cofirmă primirea proiectului legislativ.