Noul ministru al Educaţiei stârneşte dezbateri aprinse în spaţiul public după eşecul de la testele PISA

Noul ministrul al Educaţiei, Monica Anisie
Noul ministrul al Educaţiei, Monica Anisie (sindicatultinerilorprofesoriromania.blogspot.com)

Noul ministrul al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat marţi, pentru Digi 24, că rezultatele testelor PISA, la care România a obţinut cea mai slabă performanţă din ultimii 9 ani, nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru că “accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”. În plus, ministrul a făcut apel la implicarea profesorilor, elevilor şi părinţilor pentru rezolvarea problemei. Declaraţiile sale au stârnit ample controverse în spaţiul public.

“Copiii trebuie să meargă la şcoală. O astfel de întrebare bănuiesc că este una retorică. Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internaţională. Trebuie să facem diferenţa între evaluările pe care le realizează Ministerul Educaţiei pentru clasa a 2-a, a 4-a sau a 6-a sau evaluările de final de clasa a 8-a şi Bacalaureat. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă. Deci trebuie să ne raportăm la acest aspect şi Ministerul Educaţiei trebuie să găsească soluţii astfel încât să nu mai ne aflăm în astfel de situaţii”, a precizat Monica Anisie.

Atrăgându-i-se atenţia că România este ţara cu cel mai dezvoltat sistem paralel de meditaţii la matematică, cu sute de mii de ore de meditaţii, şi întrebată când şi cum va repara statul român problemele din acest domeniu, noul ministru al Educaţiei a afirmat că “intervenţia trebuie să fie rapidă prin programele pe care Ministerul Educaţiei ar trebui să le dezvolte în cadrul şcolii”.

“În această perioadă în care atâţia miniştri s-au perindat pe la Ministerul Educaţiei se pare că nu s-a ajuns încă la situaţia în care să se aplice un curriculum adecvat şi în corelaţie cu piaţa muncii. Este problemă de sistem. Ar trebui cu toţii să înţelegem că şi profesorii trebuie să pregătească în aşa fel elevii încât corelaţia cu piaţa muncii şi cu viaţa de zi cu zi să fie una reală, şi teoria pe care o învaţă copiii la şcoală să poată să o aplice în viaţa de zi cu zi. Este şi problemă de minister, pentru că trebuie să dezvolte un plan cadru şi nişte programe care să ofere situaţii de viaţă concrete pentru elevi. În această perioadă în care au fost evaluaţi aceşti elevi, trebuie să spunem că ei nu au fost evaluaţi după noile programe aprobate în 2016 şi au fost elevii care merg după programele vechi. Poate că la următoarea evaluare, peste trei ani, când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe, vom avea rezultate mai bune”, a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebată ce se va întâmpla cu copiii examinaţi deja, Monica Anisie a replicat că “intervenţia trebuie să fie la nivel de sistem, adică Ministerul Educaţiei va analiza aceste situaţii, vom vedea care au fost unităţile de învăţământ în care s-au realizat testările – pentru că trebuie să spunem acest lucru, că unităţile de învăţământ au fost selectate de consorţiul OECD”.

“La momentul acesta vom realiza în cadrul Ministerului Educaţiei o analiză concretă pentru a vedea ce se întâmplă de nu am putut să avem rezultate mai bune decât în 2015. La momentul acesta intervenţia va fi una rapidă din partea Ministerului Educaţiei dar numai punctual, acolo unde semnalează anumite deficienţe de sistem. Aşa cum spuneam încă de la preluarea mandatului, voi crea premizele implementării proiectului ‘România Educată’, prin care o nouă lege a educaţiei naţionale ar rezolva problemele din sistem”, a explicat Monica Anisie.

De asemenea, ministrul Educaţiei a subliniat că intervenţia în sistem nu trebuie să fie doar din partea Ministerului Educaţiei, ci şi din partea profesorilor, elevilor şi părinţilor, adăugând că trebuie “cu toţii să intrăm în acest sistem în care putem să găsim şi soluţii”.

România a înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA, adică acea evaluare care arată cât de pregătiţi sunt elevii de 15 ani la capitolele matematică, ştiinţe şi citire. Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afişate, marţi, pe site-ul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).