CEDO a publicat decizia pilot privind condiţiile din penitenciare. Nici vorbă de amenzi uriaşe
alte articole
Mult aşteptata decizie pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciarele din România a fost publicată azi şi, surpriză, în timp ce în Parlament se tot vorbeşte de necesitatea golirii închisorilor - inclusiv de corupţi - decizia nu impune României nici o măsură anume şi nu spune nimic despre graţiere sau relaxarea politicii penale, ba dimpotrivă, într-o opinie concordantă, judecătorul CEDO Krzysztof Wojtyczek avertizează România că măsuri de relaxare a politicii penale precum cele din OUG 13 au dus la proteste masive în România.
Mai mult, deşi politicienii la putere au vorbit despre fabuloasele amenzi de zeci de milioane de euro ce ne-ar aştepta din partea CEDO (motiv pentru care Parlamentul ar trebui să dea repede-repede graţieri şi amnistii), în această decizie-pilot România n-a fost amendată decât cu circa 17.850 de euro, în cazul Rezmiveş (cel judecat şi care este punctul de plecare al deciziei-pilot).
Pe scurt, în decizia publicată astăzi, CEDO a hotărât ca, în şase luni de la intrarea în vigoare a deciziei sale, România trebuie să prezinte în cooperare cu Comitetul Miniştrilor din Consiliul Europei un "calendar precis" pentru punerea în aplicare a măsurilor generale potrivite să rezolve problema suprapopulării penitenciarelor şi a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie.
Hotărârea Curţii rămâne definitivă în trei luni de aici înainte, dacă România nu cere retrimiterea la Marea Camera, după care curg cele şase luni pe care România le are la dispoziţie să prezinte planul de măsuri. Aşadar, România are la dispoziţie nouă luni în total pentru a prezenta planul cerut de CEDO.
Articolul integral poate fi citit aici
Cazul Rezmiveş
Patru cetăţeni români — Daniel Arpad Rezmiveş, Marius Mavroian, Laviniu Moşmonea şi Iosif Gazsi — au sesizat CEDO în legătură cu condiţiile din închisori. Ei s-au plâns, printre altele, de suprapopularea celulelor, insuficienţa instalaţiilor sanitare şi lipsa igienei, calitatea proastă a hranei, vechimea materialelor primite, precum şi prezenţa şobolanilor şi a insectelor în celule, se arată într-un comunicat de presă al CEDO.
În urma analizării plângerii, CEDO o decis că statul român trebuie să le plătească daune morale lui Rezmiveş şi Gazsi de câte 3.000 de euro, iar lui Mavroian şi Moşmonea câte 5.000 de euro. De asemenea, Moşmonea trebuie să primească 1.850 de euro reprezentând taxe şi cheltuieli, arată Agerpres.
De asemenea, CEDO a decis să aplice procedura de decizie-pilot, susţinând că situaţia reclamanţilor arată o problemă generală care îşi are originea în disfuncţionalitatea structurală a sistemului de penitenciare din România. Însă, aceeaşi Curte a decis să amâne examinarea unor plângeri similare care nu au fost comunicate şi să continue examinarea unor plângeri deja comunicate Guvernului român, care trebuie să furnizeze, în cooperare cu Comitetul de Miniştri, în următoarele şase luni până când decizia va deveni definitivă, un calendar precis pentru adoptarea de măsuri generale.