Nou cutremur loveşte insula niponă Kyushu. 29 morţi şi peste o mie de răniţi

Cel puţin 29 persoane au murit după ce al doilea cutremur a lovit insula sudică niponă Kyushu. Autorităţile au raportat aproximativ 1.500 de răniţi - dintre care cel puţin 80 în stare gravă – şi zeci de mii de persoane evacuate din zona afectată de cutremur.
Persoane evacuate după ce un cutremur de pământ a lovit oraşul Mashiki, prefectura niponă Kumamoto, 15 aprilie 2016.
Persoane evacuate după ce un cutremur de pământ a lovit oraşul Mashiki, prefectura niponă Kumamoto, 15 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.04.2016

Cutremurul de pământ cu magnitudine 6,4, considerat a fi o replică a unui seism anterior, a lovit vineri la ora locală 00:03 (15:03 UTC).

Televiziunea japoneză NHK a raportat că aproximativ 1.500 de persoane au fost rănite în urma cutremurului, în timp ce câteva zeci de mii au fost evacuate din zonă. De asemenea, cel puţin 29 persoane au fost ucise.

“Pe baza imaginilor cu infraroşu obţinute de un elicopter al poliţiei, se pare că un număr semnificativ de locuinţe au fost distruse complet sau pe jumătate”, a declarat ministrul nipon pentru dezastre, Taro Kono. “Există temeri că numărul răniţilor ar putea creşte”.

Cutremurul a distrus ziduri şi mai multe locuinţe în oraşul Mashiki, localizat la aproximativ 900 km sud-vest de Tokyo. Un număr necunoscut de oameni au rămas blocaţi în clădirile surpate şi una dintre persoane a rămas inconştientă, conform NHK. Kyushu Electric Power a declarat că peste 16.000 de gospodării în oraşul Mashiki şi în împrejurii au rămas fără curent electric.

Pompierii s-au luptat să stingă un incendiu în Kumamoto, iar trenurile de mare viteză au fost suspendate ca o măsură de precauţie, conform Deutsche Welle.

Armata niponă a trimis avioane şi un elicopter în regiune pentru a evalua pagubele, a declarat ministrul apărării Gen Nakatani.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga a declarat că nu au fost raportat anormalităţi la Centrala Nucleară Genkai în prefectura Saga sau la Centrala Nucleară Sendai din prefectura Kagoshima.

Centrala Sendai se află la 130 km sud de Kumamoto. Operatorul a repornit cele două reactoare nucleare ale centralei anul trecut, primele două unităţi care operează sub regulamentele actualizate.

Câteva clădiri s-au prăbuşit în timpul cutremurului care a lovit joi sudul Japoniei la o adâncime de 10 km, cu epicentrul în regiunea Kumamoto.

Peste 10 replici au fost raportate în următoarele două ore de la primul cutremur. Nu a fost emisă avertizare pentru tsunami.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor