Noi tensiuni la Ditrău. Localnicii, în frunte cu preotul, depun petiţie contra lucrătorilor srilankezi

Brutarii srilankezi din Ditrau
Brutarii srilankezi din Ditrau (Screenshot)

Preotul capelan romano-catolic din Ditrău, Biro Karoly, împreună cu mai mulţi localnici, au depus, marţi, la primăria din comună, o petiţie cu peste 1.800 de semnături, a anunţat primarul comunei, Puskas Elemer, citat de Mediafax. Semnatarii petiţiei cer patronilor brutăriei din localitate să nu angajeze forţă de muncă străină, să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka şi documentele medicale ale acestora.

Petiţia este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei.

"A fost depusă, marţi, o petiţie la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării săteşti care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural. Petiţia a fost depusă de preot şi de mai mulţi oameni şi este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar şi patronilor brutăriei”, a spus Puskas Elemer, citat de Mediafax.

Semnatarii petiţiei cer patronilor brutăriei să le prezinte localnicilor copii după actele privind calificarea profesională a primilor doi angajaţi din Sri Lanka şi să prezinte Consiliului Local Ditrău actele personale şi adeverinţele medicale ale acestora.

"Să nu angajeze forţă de muncă străină în situaţia în care rata şomajului în comuna Ditrău depăşeşte 2% şi să contribuie, astfel, la prevenirea emigrării tinerilor”, se mai arată în document.

De asemenea, semnatarii solicită patronilor brutăriei din Ditrău să ceară scuze locuitorilor şi preotului capelan - care ar fi acceptat rolul de mediator doar la cererea lor.

"Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere şi să respecte în primul rând liniştea, respectul de sine şi interesele publice, cultul religios şi tradiţiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înfiinţarea unui sindicat al angajaţilor din comună. Să despăgubească angajaţii prejudiciaţi şi jigniţi, în mod retroactiv pentru 5 ani, şi să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate şi să achite eventualele compensaţii pentru orele de muncă nedeclarate”, se cere în petiţie.

Reamintim că în urmă cu 2 săptămâni, în jur de 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Biro Karoly, au protestat în faţa primăriei, nemulţumiţi că la fabrica de pâine din localitate au fost angajaţi doi muncitori din Sri Lanka. Protestatarii declarau că se tem că “un val de migranţi” ar putea ajunge în comuna lor. Ulterior protestelor, patronul firmei, care îi angajase pe cei doi, cedase presiunilor şi anunţase că îi va scoate din procesul de producţie. Până la urmă, însă, văzând că localnicii nu s-ar fi mulţumit doar cu atât, patronul brutăriei nu doar că i-a reinclus pe cei doi srilankezi in procesul de fabricaţie, dar a mai angajat un al treilea, care a sosit marţi şi care va lucra ca patiser.

Faţă de situaţia dată, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a anunţat că a deschis un dosar penal în cazul Ditrău, pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare.

Detalii aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne