Noi dezvăluiri WikiLeaks: programul Highrise al CIA folosit pentru redirecţionarea mesajelor text

Website-ul WikiLeaks a publicat documente care dezvăluie un presupus program de hacking al CIA, numit Highrise, ce permite redirecţionarea mesajelor SMS de pe dispozitivele mobile cu platforma Android.
(Getty Images)

Un program de hacking, ce aparent aparţine CIA, care permite redirecţionarea mesajelor de tip SMS este cel mai recent dispozitiv secret de spionare dezvăluit de WikiLeaks.

Numit “Highrise”, programul reprezintă cea mai recentă dezvăluire făcută în cadrul unei serii de documente publicate de WikiLeaks sub numele de “Vault7”.

Descris într-o declaraţie publicată de WikiLeaks ca o aplicaţie Android, programul Highrise oferă o funcţie de redirecţionare a mesajelor SMS.

WikiLeaks susţine că programul poate fi folosit de CIA pentru a comunica între “implanturi” [dispozitivele infectate] şi aşa-zisele posturi de ascultare.

Materialele publicate de WikiLeaks includ un document de 12 pagini, un ghid de utilizare pentru Highrise pentru care a fost creditat Centrul de Operaţiuni şi Informaţii al CIA. În document, programul este descris ca o aplicaţie Android pentru dispozitivele mobile care rulează versiunile 4.0 sau 4.4 ale sistemului Android.

Caracteristicile programului Highrise sunt descrise ca incluzând un canal de comunicare între un operator pe teren şi un post de ascultare, precum şi abilitatea de a autentifica comunicaţiile pe Internet.

Aplicaţia trebuie să fie accesată manual după ce este instalată pentru prima dată. După o repornire a dispozitivului, aplicaţia va rula automat, conform ghidului. Pe dispozitivul vizat, Highrise apare ca o aplicaţie cu numele TideCheck.

Parola pentru instalarea aplicaţiei este “inshallah”, conform documentelor, adică traducerea în limba arabă a expresiei “Cu voia lui Dumnezeu”.

WikiLeaks a început în luna martie să publice documente sub numele Vault7, detaliind exploatări pentru hacking despre care susţine că provin din interiorul CIA. Săptămâna trecută, WikiLeaks a publicat informaţii despre programul Bothan Spy, detaliind abilitatea de a fura parole şi de a spiona datele trimise în cadrul reţelelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură