Preşedintele Ecuadorului nu-l va evacua pe Assange din Ambasada de la Londra

Assange, avertizorul anti-establishment care a ajutat la înfrângerea clanului Clinton în alegerile prezidenţiale americane va putea rămâne în Ambasada Ecuadorului din Londra, însă a fost avertizat să nu sară calul.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se pregateste de o conferinta de presa la Ellingham Hall in Norfolk, estul Marii Britanii, 17 decembrie 2010.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se pregateste de o conferinta de presa la Ellingham Hall in Norfolk, estul Marii Britanii, 17 decembrie 2010. (Carl Court / AFP / Getty Images)

După o poziţie mai dură, noul preşedinte ecuadorian Lenin Moreno a declarat că fondatorul organizaţiei Wikileaks poate rămâne în ambasada ecuadoriană din Londra.

Australianul s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, după ce Suedia i-a cerut extrădarea din cauza unui proces în care era învinuit de viol, în 2012.

De atunci, Assange trăieşte captiv în clădirea ambasadei, după ce a depus o cerere de azil politic pentru a evita arestul în urma învinuirilor care i se aduc în Suedia.

Moreno, care a fost învestit luna aceasta, l-a acuzat pe Assange în trecut de "hacking", însă a adăugat recent că "respectă situaţia în care se află, care cere respectarea drepturilor sale umane".

Cu toate acestea noul preşedinte l-a avertizat pe Assange să nu interfereze în politica Ecuadorului sau a altor ţări.

Ecuadorul a fost supus unor presiuni imense de către SUA, pentru a-l evacua pe Assange din ambasada de la Londra. SUA îl urmăreşte pe Assange pentru publicarea, de către Wikileaks, a unor documente şi cablograme secrete ale Departamentului de Stat, care au expus multe dintre rufele murdare ale SUA şi aliaţilor săi.

Assange a afirmat, în repetate rânduri, că învinuirile adresate de Suedia sunt rezultatul unei înscenări şi că se teme că dacă ajunge în Suedia, SUA îi va cere extrădarea.

La începutul acestei luni, Suedia a închis cazul împotriva lui Assange, însă fondatorul WikiLeaks poate fi arestat pentru că nu a îndeplinit condiţiile de cauţiune legate de dosarul său suedez.

"Se pare că guvernul britanic nu va permite trecerea liberă a lui Assange (către Ecuador), astfel încât Assange poate continua să trăiască în ambasadă. Vom respecta această stare de lucruri" a declarat Moreno.

Assange era cât pe ce să fie dat afară din ambasadă după alegerile din aprilie, când candidatul prezidenţial de dreapta, sprijinit de SUA, a declarat că îl va da afară pe avertizor, a pierdut alegerile în faţa lui Moreno.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe