Ministrul ecuadorian de Externe: Londra doreşte o soluţie pentru “problema Assange”

Marea Britanie este interesată de găsirea unei soluţii la impasul care l-a determinat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să rămână blocat în ambasada ecuadoriană din Londra timp de cinci ani, a declarat, joi, ministrul de Externe al ţării sud-americane.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Getty Images)

În luna mai, Suedia a renunţat la o investigaţie privind unele acuzaţii de viol împotriva lui Assange, în vârstă de 45 de ani, care l-au forţat să se refugieze în ambasada Ecuadorului în 2012. Dar, în ciuda deciziei suedezilor, poliţia britanică a precizat că Assange va fi în continuare arestat dacă va părăsi clădirea ambasadei.

“Marea Britanie doreşte o cale de ieşire dar, evident, acest lucru stă în mâninile sistemului britanic de justiţie, care dispune de anumite căi şi proceduri”, a declarat reporterilor ministrul ecuadorian de Externe, Maria Fernanda Espinosa. “Există această deschidere şi lucrăm în acest sens”.

O instanţă britanică a emis un mandat de arestare pe numele lui Julian Assange atunci când acesta nu s-a predat autorităţilor britanice în 29 iunie 2012, iar Serviciul Metropolitan de Poliţie este obligat să execute mandatul, a afirmat luna trecută poliţia londoneză.

Assange, care neagă acuzaţiile de viol, se teme că Londra îl va preda autorităţilor din SUA, unde va fi judecat pentru publicarea pe website-ul său a mii de documente militare şi diplomatice secrete - una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii din istoria Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe