Noi atacuri împotriva refugiaţilor în Germania: Autorităţile vor să înăsprească regulile de azil

Preşedintele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer.
Preşedintele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer. (Johannes Simon / Getty Images)

Şase tineri au atacat recent un adăpost al refugiaţilor din oraşul Halberstadt şi au lovit cu pietre mai mulţi angajaţi ai Crucii Roşii. Ei au scandat ”Afară cu străinii”. Astfel de incidente devin tot mai frecvente în Germania. Pe de altă parte, autorităţile germane intenţionează să limiteze numărul refugiaţilor care vin din Balcanii de Vest.

În timpul atacului din Halberstadt, o tânără angajată a Crucii Roşii a fost rănită cu o piatră. Organizatorii ridicaseră câteva corturi lângă o sală de sport, în care urmau să fie adăpostite persoane care doreau să obţină azil. Potrivit informaţiilor furnizate de poliţie, cei şase atacatori aveau vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani şi au fost arestaţi pentru incitare la ură şi vătămare corporală gravă. Atacurile la unele adăposturi pentru refugiaţi s-au înteţit în ultimele luni, înregistrându-se inclusiv cazuri de incendiere a unor clădiri.

Ministrul german al Justiţiei Heiko Maas a condamnat atacurile, susţinând că ”fiecare atac asupra unui adăpost pentru refugiaţi este un atac asupra societăţii noastre şi a noastră a tuturor. Ajunge!”.

Totuşi alţi politicieni consideră că fluxul de refugiaţi trebuie blocat. Ministrul de Interne german Thomas de Maiziere a declarat pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung că ”este inacceptabil şi o ruşine pentru Europa că 40% din aplicanţii pentru azil din Germania vin din Balcanii de Vest. Este foarte important să reducem numărul acestora”.

Mai mult, el a criticat faptul că solicitanţii de azil primesc în Germania 143 de euro pe lună bani de buzunar. ”Este absolut de înţeles că germanii pun întrebări critice dacă oameni din Albania şi Kosovo cer azil în ţara noastră, în locul refugiaţilor din zonele de criză ”, a mai spus politicianul CDU pentru FAZ.

Uniunea Creştin-Democrată vrea să treacă acum Kosovo, Albania şi Muntenegru pe lista ”statelor de origine sigure” pentru a-i putea respinge mai uşor şi mai repede pe solicitanţii de azil din aceste ţări care se declară refugiaţi politici.

Pe aceeaşi linie, Landul Bayern, condus de CSU, a anunţat că va lua măsuri pentru reducerea numărului de aplicanţi pentru azil din Balcani prin construirea a doua facilităţi la graniţă care să fie dedicate exclusiv solicitanţilor de azil din Albania, Kosovo, Muntenegru şi din ţările considerate sigure din Balcani. Aceştia ar urma sa fie consiliaţi acolo să se repatrieze de bună voie cât mai repede, iar cererile lor de azil ar urma să fie soluţionate în maxim două săptămâni. Cei respinşi ar urma sa fie expulzaţi imediat după luarea deciziei.

Autorităţile bavareze au anunţat că vor lua măsuri pentru reducerea numărului de aplicanţi pentru azil din Balcani prin construirea a doua facilităţi la graniţă care să fie dedicate exclusiv solicitanţilor de azil din Albania, Kosovo, Muntenegru şi din ţările considerate sigure din Balcani.

Premierul bavarez Horst Seehofer a pledat pentru ”o schimbare fundamentală a întregii politici de azil”, susţinând că venirea imigranţilor din Balcanii de Vest care nu sunt refugiaţi este un abuz de drept la azil şi reduce capacitatea Germaniei de a-i primi pe cei care chiar au nevoie de azil politic.

Bavaria a fost în prima jumătate a lui 2015 cel de-al doilea Land după Renania de Nord Vestfalia cu 25.969 de cereri de azil, potrivit datelor Oficiului federal pentru migraţie şi refugiaţi, citate de revista Spiegel. Majoritatea solicitanţilor de azil provin din Siria, Kosovo, Albania şi Serbia, dar numărul celor care obţin azil din ultimele trei ţări este foarte redus.

Pe de altă parte de la începutul anului 2015 s-au înregistrat aproximativ 150 de atacuri fizice sau acte de vandalism împotriva refugiaţilor în Germania, faţă de 162 în tot anul 2014, potrivit organizaţiei Pro Asyl, citată de ziarul ”Christian Science Monitor”.

Secretatul general al SPD, Yasmin Fahimi, a criticat declaraţiile lui Seehofer acuzându-l de populism ieftin menit să incite împotriva refugiaţilor din Germania. Pe aceeaşi linie, mai multe ziare germane au scris că după mai multe eşecuri din ultima vreme, CSU are nevoie de teme cu care să puncteze la nivel naţional, astfel încât recurge la astfel de măsuri populiste.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe