Ninsorile şi viscolul continuă. Oprea cere prezenţa la datorie 24 de ore din 24

(DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Gina Zaragiu
26.01.2014

Ministrul interimar al Afacerilor Internelor, Gabriel Oprea, le-a cerut sâmbătă prefecţilor să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute ce ar putea apărea din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, solicitându-le acestora să fie prezenţi la datorie 24 de ore din 24.

"Sunt convins că aveţi toate forţele implicate şi nimeni nu este plecat. Cine nu este prezent la datorie va pleca acasă, dar sunt convins că toată lumea îşi va face datoria", a spus Oprea, într-o videoconferinţă organizată la MAI.

Oprea a declarat sâmbătă noaptea, că 150 de persoane au fost cazate în cămine provizorii ale primăriilor din ţară şi că în continuare sunt blocate pe drumuri 63 de maşini.

"Nu am înregistrat în această perioadă persoane izolate în locuinţe şi care să se afle în situaţii critice sau persoane dispărute. La acest moment sunt încă blocate în trafic 63 de autovehicule, cele mai multe, respectiv 35, în judeţul Călăraşi şi 12 în judeţul Ilfov", a spus Oprea, în cadrul comandamentului de iarnă de la MAI de la ora 23.30.

Oprea a mai adăugat că "Avem mobilizate, pentru a ajunge la aceste persoane, 819 echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei sau ale mapn. Pentru evitarea unor situaţii similare, menţinem închise autostrăzile A1, A2 şi A3, dar şi 33 de drumuri naţionale şi 89 drumuri judeţene. Pe cele trei autostrăzi, echipajele de poliţie rămân la fiecare punct de intrare — ieşire, în paralel efectuând misiuni de patrulare pentru a semnala posibile autovehicule care ar putea rămâne blocate peste noapte. În aceste misiuni sunt implicate peste 40 de echipaje de poliţie".

Reamintim că 13 judeţe din sud-estul ţării şi Bucureşti sunt vizate de cod portocaliu, iar alte 14 judeţe de cod galben.

La această oră mai multe autostrăzi, rămân închise circulaţiei, iar peste 40 de echipaje de poliţie vor efectua misiuni de patrulare pentru a semnala autovehicule care ar fi putut rămâne blocate peste noapte.

Ce drumuri naţionale rămân închise

Centrul Infotrafic informează că autostrăzile A1, A2 şi A3 precum şi următoarele drumuri naţionale rămân în continuare închise: DN1B Mizil (Prahova) — Buzău; DN1D Albeşti (Prahova) — Urziceni (Ialomiţa); DN2 Afumaţi (Ilfov) — Focşani (Vrancea); DN21 Călăraşi — Slobozia (Ialomiţa); DN21A Bărăganu (Constanţa) — Ţăndărei (Ialomiţa); DN22 tronsonul Râmnicu Sărat (Buzău) — Brăila şi tronsonul Smardan — Garvan (Tulcea); DN22A Ciucurova (Tulcea) — Hârşova (Constanţa); DN22D Horia — Atmagea (Tulcea); DN22E Garvan — I.C.Brătianu (Tulcea); DN23 Olăneasca (Brăila) — Brăila; DN23A Gologanu — Ciorăşti (Vrancea); DN23B Măicăneşti — Ciorăşti (Vrancea); DN24D Vârlezi (Galaţi) — Galaţi; DN2A Urziceni — Slobozia (Ialomiţa); DN2B Buzău — Vizireni (Buzău); DN2C Costeşti (Buzău) — Slobozia (Ialomiţa); DN2N Bogza — Dumbrăveni (Vrancea); DN3 Fundulea (Călăraşi) — Călăraşi; DN31Călăraşi — Olteniţa (Călăraşi); DN4 Bucureşti — Olteniţa (Călăraşi).
De asemenea, sunt închise şi drumurile naţionale: DN41 Olteniţa (Călăraşi) — Greaca (Giurgiu); DN5 Bucureşti — Giurgiu; DN67C Novaci — Rânca (Gorj); DN7 Piteşti (Argeş) — Râmnicu Vâlcea (Vâlcea); DN73 Valea Mare Pravăţ — Dâmbovicioara (Argeş); DN Centura Bucureşti Bragadiru — Jilava (Ilfov);

La ora 3:00, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale anunţa utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul naţional DN 73 Câmpulung-Fundata iar într-un comunicat primit la redacţie la ora 6:00, că circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul naţional DN 22 Caugagia- Ovidiu, km 226+625 – km 287+456.

Pe cinci drumuri naţionale importante sunt instituite restricţii de tonaj: DN1 Braşov — Ploieşti (peste 7, 5 tone); DN1A Braşov — Săcele — Cheia — Văleni de Munte — Ploieşti (peste 7, 5 tone); DN7 Budeşti (Vâlcea) — Piteşti (peste 7, 5 tone); DN71 Târgovişte — Sinaia (peste 3,5 tone); DN73 Fundata (Braşov) — limita cu judeţul Argeş (peste 7,5 tone). De asemenea, pe DN 7 Piteşti-Deduleşti a fost instituită restricţia de tonaj pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, iar pe DN 10 Buzău-Siriu a fost instituită restricţie de tonaj pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Traficul feroviar pe relaţia Ploieşti — Urziceni este închis.

Porturile din Constanţa rămân în continuare închise.

Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă

Pe aeroporturile Bucureştiului, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, cu vânt puternic şi rafale care ating şi depăşesc 75 km/h şi care transportă zapada la sol. Se înregistrează întârzieri la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB), întârzieri determinate de necesitatea degivrării aeronavelor şi de operaţiunile de handling la sol îngreunate de vreme, care ajung punctual şi la o oră.

Potrivit comunicatului Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), pe ambele aeroporturi din Bucureşti sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene, iar pistele, platformele şi căile de rulare ale AIHCB şi AIBB AV sunt operaţionale. CNAB recomandă pasagerilor să îşi ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport.

Raed Arafat, cere populaţiei să apeleze la ambulanţă numai dacă este un caz real

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a cerut populaţiei să apeleze la ambulanţă numai dacă este vorba de un caz real, iar dacă sunt probleme care pot fi rezolvate prin sfaturi telefonice, serviciile de ambulanţă vor da aceste sfaturi.

"Rugămintea către populaţie este să apeleze la ambulanţă numai dacă este un caz real. Dacă sunt probleme care pot fi rezolvate prin sfaturi telefonice, serviciile de ambulanţă vor da aceste sfaturi. Numai dacă este o urgenţă se va face tot efortul pentru ca pacientul să fie adus către o unitate sanitară"

Arafat a mai declarat că mai sunt unele cazuri de rezolvat în judeţele Prahova şi Buzău.

"Este o ambulanţă blocată la Hanul Ovidiu, cel puţin din datele venite până la ora 23.00, care este cu un pacient cu un traumatism cranio — facial şi care este în curs de rezolvare. La Călăraşi avem un pacient care urmează să aibă un transplant renal duminică dimineaţă, avem probleme cu aducerea lui la Bucureşti, din cauza condiţiilor drumurilor, însă şi acest lucru este în curs de rezolvare. Sper ca în câteva ore să-l aducem la Bucureşti, să fie pregătit pentru intervenţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor