Masacru în Nigeria: un senator susţine că 228 de morminte au fost găsite în ţară

O fotografie făcută pe 21 aprilie 2013 arată un vehicul ars în Baga, după o ciocnire de două zile dintre ofiţerii organizaţiilor Joint Task Force şi membrii sectei islamiste Boko Haram. (STRINGER/AFP/Getty Images)
Jack Phillips
30.04.2013

Masacru în Nigeria: Armata Nigeriei a negat rapoartele referitoare la faptul că unii soldaţi au fost responsabili sau au avut legătură cu un masacru din Baga - oraş situat în nordul ţării - care s- întâmplat în timpul confruntărilor dintre armată şi rebeli.

În incident au fost probabil ucişi mai mult de 200 de civili, iar satul a fost incendiat, a raportat The New York Times. Numărul de civili ucişi a fost negat de armata nigeriană, iar unii oficiali au dat vina pentru măcel pe grupul militant islamist Boko Haram.

Senatorul Maina Maaji Lawan a declarat pentru PM News Nigeria că 288 de civili au fost ucişi, o cifră de aproximativ şase ori mai mare decât estimarea oficială dată de armată.

"Eu personal am vizitat trei cimitire din Baga şi am numărat 228 de morminte în care au fost îngropate victimele", a spus Lawan.

De asemenea, el a spus că 4 000 de case au fost distruse şi a adăugat că fără un ajutor adecvat va fin nevoie probabil de sprijin umanitar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Chris Olukolade a relatat pentru PM că armata nu a dispus arestarea unor soldaţi în lce priveşte masacrul.

"Acest lucru este fals în totalitate", a spus el, adăugând că guvernul sau armata nu a ordonat "în niciun moment arestarea vreunuia dintre soldaţii săi în legătură cu incidentul din Baga."

"Pierderea de vieţi omeneşti nu ar trebui tratată cu uşurinţă sau cu senzaţionalism inutil, după cum par dispuse să o facă unele grupuri de interese", a continuat el.

Reuters a raportat că peste 100 de soldaţi au fost mobilizaţi după ce serviciile secrete au indicat că militanţii Boko Haram au ocupat Baga, un oraş situat pe malul Lacului Ciad.

Militanţii s-au opus soldaţilor folosind mitraliere, grenade propulsate de rachete şi explozive improvizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor