Nicuşor Dan, nemulţumit de ultima mutare a lui Firea: Măsura e ineficientă, abuzivă, imorală şi ilegală

Nicusor Dan
Nicusor Dan (Epoch Times România)

După ce Poliţia Locală Bucureşti a anunţat că, începând de luni, Primăria Capitalei va ridica maşinile parcate neregulamentar pe străzile oraşului, deputatul Nicuşor Dan a atras atenţia că măsura nu va rezolva problema la nivel fundamental.

"Ridicarea maşinilor este o nouă măsură heirupistă care nu rezolvă problema de fond. Dincolo de cazuri punctuale pentru care măsura este necesară (blocarea transportului public, a trecerilor de pietoni, a accesului pietonilor), măsura este ineficientă, abuzivă, imorală şi ilegală.

În primul rând, principala problemă a marilor bulevarde nu vine din maşinile parcate ilegal, ci din parcarea legală care ocupă o bandă pe sens. Exemplu: bulevardul Iuliu Maniu. O strategie integrată pentru parcările din Bucureşti poate să elibereze această primă bandă, în special în beneficiul transportului în comun.

În al doilea rând, măsura este abuzivă dacă va fi aplicată în literă, întrucât există străzi secundare pe care maşinile sunt parcate de riverani care nu au alte locuri de parcare. Exemplu: strada Apusului.

În al treilea rând, măsura este imorală: nu poţi să sancţionezi înainte de a oferi alternative de parcare pentru persoane care nu pot folosi transportul public. Administraţia Firea nu a construit niciun loc de parcare.

În al patrulea rând, măsura este ilegală, aşa cum a sesizat Avocatul Poporului. Nu se poate reglementa printr-un act emis de o autoritate locală activitatea unei instituţii centrale, poliţia rutieră", a declarat Nicuşor Dan.

Deputatul a prezentat câteva elemente dintr-o strategie a parcărilor în Bucureşti care să rezolve problema de fond:

a) Înregistrarea provizorie, pentru o perioadă de 10 ani, a majorităţii locurilor folosite ca locuri de parcare legale, plătite către municipalitate, fie ca parcări de reşedinţă, fie ca parcări cu acces public, fie ca parcări cu regim mixt (publice în intervalul 9-17, de reşedinţă în intervalul 17-9);

b) Gestionarea tuturor parcărilor de către municipalitate printr-un sistem informatic. Pentru parcările de reşedinţă, acesta va permite corelarea între locul de parcare şi domiciliul proprietarului, permiţând distribuirea echitabilă a locurilor de parcare. Pentru parcările de reşedinţă şi pentru parcările cu acces public, acesta va genera rapoarte privind gradul de ocupare, indispensabile strategiei de construire a noilor parcări. Includerea în sistemul informatic a parcărilor private care să fie stimulate să colaboreze: supermarketurile (de exemplu Cora Lujerului în cartierul Militari) şi marile imobile de birouri au parcări care stau jumătate goale, mare parte din timp;

c) Construirea unui sistem park and ride de mari parcări la intrarea în oraş, pentru stimularea rămânerii în afara oraşului a maşinilor celor care vin dimineaţa şi pleacă seara din Bucureşti;

d) Construirea de mari parcări “ieftine” în zone apropiate de cele rezidenţiale. Stimularea prin politica de preţuri a parcării în aceste locuri pentru proprietarii care nu folosesc zilnic maşina;

e) Construirea de parcări cu acces public în zonele aglomerate şi în zonele de reşedinţă pentru care problema persistă. Întrucât aceste parcări sunt scumpe, este obligatoriu că prioritizarea construirii lor să se facă pe baza de date, generate de sistemul informatic de management. Exemplu: în Piaţa Gorjului poate fi construită o parcare supraetajată de câteva sute de locuri, prin reamenajarea pieţei şi desfiinţarea clădirilor anexe acesteia;

f) Verificarea folosirii ca parcări a subsolurilor pentru care autorizaţiile de construire prevedeau funcţiunea de parcare;

g) Ridicarea din parcările publice a maşinilor care nu mai circulă.

De menţionat că, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, ridicarea, transportul şi depozitarea, pe o zi, a unui automobil Logan va ajunge la 500 lei.

Şoferii care vor ajunge în astfel de situaţii trebuie să ştie că vor avea de suportat o serie de tarife, după cum urmează:

1. Tarifele de ridicare:

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

2. Tarife de transport:

- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

3. Tarife de depozitare: 150 lei/zi.

De asemenea, merită precizat că în urmă cu câteva zile, Avocatul Poporului a cerut Prefectului Municipiului Bucureşti să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care s-a decis ridicarea maşinilor din oraş, pe motiv că această acţiune nu poate fi dispusă de poliţiştii locali, ci de către cei de la Rutieră.