Nicu Popescu se află în vizită la Moscova. Expert: R. Moldova ar putea pierde din suveranitate în urma aşa-zisei restabiliri a relaţiilor

Analişti politici de la Chişinău atenţionează asupra riscului apropierii de Rusia, arătându-se sceptici în privinţa faptului că Moscova şi-ar putea retrage forţele sale militare din stânga Nistrului.
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova (mfa.gov.md)

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, efectuează miercuri, 11 septembrie, o vizită de lucru în Federaţia Rusă. Potrivit unui comunicat al instituţiei, şeful diplomaţiei de la Chişinău va discuta cu Serghei Lavrov şi cu alţi oficiali ruşi din Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei despre „modalităţile concrete de normalizare a relaţiilor bilaterale, căile de restabilire a dialogului politic şi cooperării comercial-economice”.

De asemenea, ministrul moldovean de Externe „va reitera necesitatea retragerii necondiţionate şi complete a militarilor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

În cadrul vizitei la Moscova, ministrul Popescu va mai avea o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti şi societăţii civile.

Într-un comunicat difuzat de Ministerul rus de Externe, citat de Radio Europa Liberă, se menţionează că după schimbarea puterii în R. Moldova, va fi „actualizată” întreaga agendă a relaţiilor bilaterale „pe baza principiilor conţinute în Tratatul de prietenie şi cooperare din 2001, o temă separată fiind „actualizarea şi îmbunătăţirea” bazei normative şi legislative dintre cele două ţări care conţine peste 170 de documente.

În centrul atenţiei va fi şi „situaţia actuală a reglementării transnistrene, ţinând cont de conturarea perspectivelor de activizare a dinamicii procesului de negocieri şi sprijinul oferit pentru promovarea măsurilor de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe al Rusiei.

În context, analişti politici de la Chişinău atenţionează asupra riscului că apropierea de Rusia ar putea să afecteze suveranitatea R. Moldova şi se arată sceptici în privinţa posibilităţii ca Moscova să-şi fi schimbat abordarea faţă de retragerea forţelor sale militare din stânga Nistrului.

Comentatorul Nicolae Negru, citat de Radio Chişinău, aminteşte că Rusia este cea care a subminat relaţiile cu R. Moldova, atunci când Chişinăul a decis să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

„Cred că trebuie să fim foarte vigilenţi pentru că avem la putere reprezentanţi ai intereselor Moscovei şi s-ar putea ca R. Moldova să piardă foarte mult din suveranitate şi independenţă în urma acestei aşa-zise restabiliri a relaţiilor”, a conchis analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe