Nicolae Idu: România trebuie să îşi prezerve interesul în raport cu bugetul Uniunii Europene şi să nu blocheze negocierile

(photos.com)

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu, a declarat pentru The Epoch Times că nu este important ca ţara noastră să aibă o poziţie în cadrul Consiliului European, în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene, ci este esenţial ca România să „îşi prezerve interesul”.

„E dificil de estimat ce se va întâmpla la Consiliul European. Până la momentul în care România sau alte state membre vor apela la dreptul de veto este o distanţă foarte lungă. Acolo, reprezentanţii statelor membre merg ca să poarte nişte negocieri pe baza unor propuneri. Nu este important dacă România ia o anumită poziţie, important este ca România să acţioneze în aşa fel încât să-şi prezerve interesul în raport cu bugetul Uniunii Europene şi, pe de altă parte, în aşa fel încât să nu se blocheze negocierile. Cred că acesta este lucrul cel mai important”, a declarat Niculae Idu pentru The Epoch Times.

În plus, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a mai adăugat că la fel de importantă este şi găsirea unor soluţii pentru actualul conflict dintre statele membre UE.

„Important este că România să-şi prezerve interesul, dar, în acelaşi timp să faciliteze un proces de negociere care să genereze o soluţie pentru actuala situaţie în care constatăm că statele membre nu au toate un punct de vedere convergent”, a precizat Niculae Idu.

Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la summitul extraordinar al Consiliului European, care va avea loc pe 22-23 noiembrie, la Bruxelles. Şeful de stat şi-a prezentat marţi mandatul cu care va merge la Consiliul European şi a criticat ideea de a anunţa intenţia de exprimare a dreptului de veto.

„Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Nu numai noi avem nevoie de aliaţi. România, ca a şaptea ţară ca mărime, are capacitate de negociere. Personal, interesul României e să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti pe ideea unui veto. Forţarea "dacă nu e ca noi, România va impune un veto" arată şi incapacitatea de negociere în Consiliu. România nu a fost niciodată în această situaţie şi sper să nici nu fie”, a declarat Traian Băsescu.