Nicio speranţă la orizont pentru minoritatea romilor

Mai mulţi romi au primit despăgubiri de la statul român în urma incidentelor de la Hădăreni
Mai mulţi romi au primit despăgubiri de la statul român în urma incidentelor de la Hădăreni (PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)
Bogdan Costea
10.04.2012

În ciuda fondurilor UE şi al eforturilor ONG-urilor, principala minoritate europeană nu trăieşte mai bine decât cu 10 de ani în urmă. Lipsa de consecvenţă din partea celor de la Bruxelles, corupţia responsabililor locali şi dezinteresul statelor sunt principalele motive, scrie „Presseurop”. Conform publicaţiei, mulţi dintre cei 12 milioane de romi din Europa trăiesc încă într-o sărăcie cruntă.

Tensiunile etnice sunt în creştere, aşa cum am putut vedea cu atacurile taberelor de romi din Italia în 2008 sau intimidările la care se dedau grupurile paramilitare rasiste în Ungaria. În septembrie anul trecut, mii de bulgari au ieşit în stradă strigând sloganuri precum "Ţiganu-i bun doar de săpun"

Tranziţia spre capitalism a avut consecinţe dezastruoase pentru romi. Sub regimul comunist, ei aveau locuri de muncă, erau cazaţi şi şcolarizaţi gratuit. Acum, mulţi îşi pierd locurile de muncă, locuinţele, iar rasismul împotriva lor a reapărut masiv şi nepedepsit. La sfârşitul anilor 1990, perspectiva de aderare la UE a anumitor ţări din Europa Centrală şi de Est lăsa să se întrezărească o îmbunătăţire.

Acum, Bruxelles nu mai poate folosi perspectiva de aderare ca mijloc de presiune, consideră Rob Kushen, director al Centrului European pentru Drepturile Romilor din Budapesta, dar poate totuşi influenţa politica prin fondurile UE. Pentru perioada 2007-2014, de exemplu, Republicii Cehe, României şi Slovaciei li s-au pus la dispoziţie, individual, 172 de milioane de euro strict alocate problemei romilor. Ţările membre în care trăiesc romii pot astfel depune cereri pentru programe sociale mai extinse. Acest chilipir reprezintă în total 17.5 miliarde de euro.

Potrivit lui Valeriu Nicolae, director al Centrului de politici pentru romi şi minorităţi din Bucureşti, fondurile alocate pentru romi şi programe sociale adecvate de către Bruxelles sunt insuficiente: România a primit în perioada 2007-2013 aproximativ 230 de milioane de euro. "Avem un milion de romi. Ceea ce nu reprezintă nici măcar 20 de centime pe zi şi pe rom

De ce Comisia nu numeşte un comisar pentru minorităţi? "Ţările membre se tem că ar începe să se intereseze de asemenea de maghiarii din România sau de bascii din Spania", observă Jan Marinus Wiersma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor