Newsweek: Cercetători români vor propune Chinei un vaccin pentru coronavirus

Coronavirusul, noul virus similar cu SARS.
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)

Profesorul dr. Virgil Păunescu de la Institutul OncoGen din Timişoara şi echipa sa au găsit similitudini între imunoterapiile pentru tratarea cancerului şi obţinerea vaccinurilor pentru bolile infecţioase, relatează Newsweek

Profesorul Virgil Păunescu a declarat că atunci când a văzut ce se întâmplă cu coronavirusul, şi-a dorit, împreună cu colectivul său, să propună cât mai repede o soluţie tehnică.

„Văzând povestea cu coronavirusul, am luat în considerare că în cazurile Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) şi Middle East Respiratory Syndrome (MERS) nu s-a obţinut nici până în prezent un vaccin, cu toate că au fost colective care au lucrat şi lucrează pentru acest lucru.

Noi ne-am pus de la început problema dacă nu cumva aceşti viruşi precum SIDA şi EBOLA au o particularitate care îi face să nu poată fi combătuţi cu vaccinuri obţinute după tehnologiile clasice. Altfel spus, tehnologiile clasice de obţinere a vaccinurilor în viruşi a ajuns la limita posibilităţilor.

Asta s-a văzut când a apărut SIDA pentru care avem tratament, dar nu avem nici până acum vaccin. S-a văzut şi cu EBOLA, cu SARS şi cu MERS. E clar că mecanismele clasice de abordare ale vaccinologiei în aceste virusuri nu par să funcţioneze”, arată directorul OncoGen.

Profesorul a mai precizat că institutul său a pus pe piaţă un concept de vaccinare care nu a mai fost văzut până acum, respectiv de vaccinare regional - personalizată şi a opinat că s-ar putea obţine un vaccin care să acopere 90% din populaţia României.

„Noi am făcut acest exerciţiu pentru România şi am propus o structură proteică, un amestec de mai multe proteine, care să acopere 90% din populaţia României. Cu o acoperire de 90% poate fi oprită o epidemie.

Iar acum, pentru că avem acest exerciţiu am decis să-l punem pe piaţă, la liber. Suntem convinşi că nu suntem singurul laborator care lucrează la aşa ceva, sunt sute, poate mii de laboratoare care lucrează la povestea asta şi unele dintre ele au un background la fel ca noi, de oncologie", a susţinut Păunescu.

Profesorul Virgil Păunescu a mai precizat că va face o propunere şi Chinei.

"Acum lucrăm la a doua variantă pentru populaţia din România şi Europa. Între timp am luat în studiu şi profilul genetic al populaţiilor din China pentru a le face şi lor o propunere, evident, mai elaborată. Acolo populaţia este mult mai diversă şi ne aşteptăm să existe un număr mult mai mare de caracteristici imune de care trebuie să se ţină cont şi, în final, să iasă un amestec de mult mai multe proteine", a declarat profesorul.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură