Netanyahu refuză să orgnizeze noi alegeri în pofida presiunilor tot mai mari

Premierul israelian a afirmat că ar fi iresponsabil să se organizeze noi alegeri după demisia ministrului Apărării. Dar Netanyahu se confruntă cu o situaţie dură pentru a-şi asigura sprijinul partenerilor coaliţiei de guvernare.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a rămas încrezător duminică în faţa presiunii tot mai mari de a organizarea noi alegeri, afirmând că ar fi “iresponsabil” să ia această măsură într-o perioadă atât de critică, potrivit Deutsche Welle.

Se fac presiuni mari asupra lui Netanyahu să solicite noi alegeri electorale după ce ministrul Apărării, Avigdor Lieberman din partidul Yisrael Beitenu, a demisionat din cauza unui controversat acord de încetare a focului încheiat după amplificarea violenţelor dintre Israel şi militanţii islamişti din Gaza.

Înaintea discursului susţinut duminică, Netanyahu s-a întâlnit cu ministrul Finanţelor, Moshe Kahlon, care conduce partidul de centru-dreapta Kulanu, cu 10 locuri în Parlamentul israelian.

Biroul ministrului de Finanţe a susţinut că întâlnirea s-a încheiat “fără rezultate” şi că Netanyahu şi Kahlon au convenit să se întâlnească ulterior.

Coaliţia guvernamentală a lui Netanyahu deţine o minimă majoritate, de un singur loc, după ce Lieberman a demisionat şi nu mai are sprijinul partidului de dreapta Yisrael Beitenu.

Netanyahu încearcă să îşi consolideze sprijinul celorlalte partide de centru-dreapta din coaliţie pentru a continua să guverneze, inclusiv al ministrului Educaţiei, Naftali Bennett, din partidul Căminul Evreiesc.

Premierul israelian a declarat că va prelua portofoliul de ministru al Apărării, însă Bennett, al cărui partid deţine 8 locuri în Parlament, a condiţionat menţinerea suportului politic al partidului său de preluarea controlului asupra Ministerului Apărării.

După discursul de duminică al lui Netanyahu, partidul Căminul Evreiesc a anunţat că va susţine luni o conferinţă de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe