Netanyahu promite anexarea coloniilor evreieşti din Cisiordania, dacă va fi reales

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va anexa coloniile evreieşti din Cisiordania dacă va câştiga un nou mandat în alegerile naţionale din 9 aprilie, potrivit RFE/RL.

Netanyahu a fost întrebat sâmbătă de postul de televiziune israelian Channel 12 News de ce nu a anexat coloniile din Cisiordania, aşa cum a făcut-o Israelul, fără recunoaştere internaţională, cu Ierusalimul de Est şi Înălţimile Golan, ambele capturare în războiul din 1967.

“Cine spune că nu o vom face? Ne îndreptăm spre acel punct şi discutăm problema”, a precizat Netanyahu.

“Întrebaţi dacă ne îndreptăm spre stadiul următor – răspunsul este da, vom întra în stadiul următor. Voi extinde suveranitatea [israeliană] şi nu voi face distincţie între cele mai mari blocuri de colonii şi coloniile izolate”.

Liderii palestinieni au reacţionat dur la comentariile lui Netanyahu.

“Israelul va continua să încalce cu neruşinare legislaţia internaţională cât timp comunitatea internaţională va continua să îl recompenseze cu impunitate, în special în cazul în care administraţia [preşedintelui american Donald] Trump susţine încălcarea de către Israel a drepturilor naţionale şi umane ale palestinienilor”, a susţinut Saeb Erekat, negociatorul şef al palestinienilor.

Palestinienii urmăresc să-şi creeze propriul stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza – toate fiind capturate de Israel în 1967. Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi s-a retras din Fâşia Gaza. Cisiordania se află sub ocupaţie militară israeliană, deşi palestinienii au o autoguvernare limitată.

Palestinienii consideră coloniile evreieşti ca fiind ilegale conform Convenţiilor de la Geneva, care interzic construirea de colonii pe teritoriile capturate în timpul unui război.

Israelul contestă acest lucru, invocând necesitatea asigurării securităţii şi legături biblice, istorice şi politice cu teritoriul ocupat.

Aproximativ 400.000 de evrei locuiesc în Cisiordania, alături de 2,9 milioane de palestinieni.