Netanyahu doreşte ca o colonie din Înălţimile Golan să poarte numele preşedintelui Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că doreşte să denumească o nouă colonie în Înălţimile Golan după preşedintele american Donald Trump, în semn de gratitudine pentru recunoaşterea de către Casa Albă a suveranităţii israeliene asupra regiunii, potrivit Deutsche Welle.

Netanyahu a declarat că intenţionează să promoveze o “rezoluţie care cere ca o nouă comunitate în Înălţimile Golan să fie numită după numele preşedintelui Donald J. Trump”.

În luna martie, Trump a recunoscut în mod oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, o măsură ce a declanşat un val de nemulţumiri şi condamnări internaţionale. Decizia lui Trump a fost anunţată cu două săptămâni înaintea recentelor şi contestatelor alegeri israeliene, care i-au adus lui Netanyahu cel de-al cincilea mandat în funcţia de premier.

Înaintea respectivelor alegeri, Netanyahu a făcut o declaraţie controversată, şi anume aceea că va anexa coloniile israeliene ilegale din Cisiordania. În plus, premierul a mai afirmat că i-a spus lui Trump că nu va evacua nicio persoană dintre cei peste 400.000 de evrei care locuiesc în prezent în Cisiordania.

Israelul a ocupat regiunea Înălţimile Golan în 1967 după războiul de şase zile dintre Israel şi ţările vecine Egipt, Iordania şi Siria. ONU, care nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra regiunii, a intermediat un armistiţiu siriano-israelian în 1974, cerând Israelului să se retragă din unele zone ale Înălţimilor Golan. În 1981, Israelul a adoptat o lege care extinde jurisdicţia sa asupra teritoriului, însă acţiunea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional şi a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Tel Aviv şi Damasc.