Două drone israeliene se prăbuşesc lângă Beirut, premierul libanez critică "agresiunea"

Saad al-Hariri
Saad al-Hariri (Getty Images)

Sâmbătă spre duminică, două drone israeliene s-au prăbuşit în apropierea sediului Hezbollah din Beirut, Liban, una dintre ele explodând în aer.

Armata israeliană nu a comentat încă despre presupusul incident.

Prim-ministrul libanez, Saad Hariri, a criticat incidentul numindu-l o „agresiune israeliană” şi o „ameninţare la stabilitatea regională şi o încercare de a creşte tensiunile”.

Premierul a denunţat presupusul incident ca fiind „un atac flagrant asupra suveranităţii libaneze”, şi o încălcare „flagrantă” a Rezoluţiei nr. 1701 din 2006 a ONU, menită să pună capăt ostilităţilor între Hezbollah şi Israel.

Hariri a anunţat că poartă consultări cu preşedintele Michel Aoun cu privire la demersurile suplimentare necesare pentru a aborda „noua agresiune”, adăugând în acelaşi timp că există mai multe aeronave pe cer care survolează Beirutul şi suburbiile sale fără permisiune.

Prim-ministrul a subliniat că guvernul libanez îşi va "asuma întreaga responsabilitate de a se asigura că niciun plan ostil nu ameninţă securitatea, stabilitatea şi suveranitatea naţională".

Se presupune că una dintre drone ar fi căzut în suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce o a doua a explodat în aer duminică, conform unui oficial Hezbollah, citat de Reuters.

Sursa a afirmat că dronele erau israeliene.

Explozia celei de-a doua a provocat pagube semnificative clădirii serviciului de presă Hezbollah şi a rănit trei persoane.

O sursă de pe Aeroportul Internaţional Beirut a susţinut că un grup de avioane de luptă israeliene au efectuat un survol deasupra capitalei libaneze trecând şi sudului Libanului în urma prăbuşirii presupuselor drone israeliene.

"Patru avioane ale Forţelor Aeriene israeliene au invadat spaţiul aerian libanez. Au fost observate zburând peste Beirut şi sudul Libanului. După ce au făcut o serie de manevre, au părăsit spaţiul aerian libanez", a spus sursa.

Armata israeliană nu a comentat încă rapoartele.

Incidentul a avut loc la câteva ore după ce Israelul a condus atacuri aeriene asupra a ceea ce a numit „operatori ai forţei iraniene Quds şi ţinte ale miliţiei şiite” din Siria pentru a zădărnici un presupus atac al mai multor drone iraniene asupra Israelului.

Israel şi Hezbollah au dus un război de 34 de zile în vara anului 2006, trupele israeliene invadând Libanul după ce grupul militant a răpit doi soldaţi israelieni într-o incursiune transfrontalieră. Războiul a făcut peste 1.300 de victime şi s-a încheiat printr-o încetare a focului intermediată de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe