Negociatorii UE consideră că acordul pentru Brexit este “foarte aproape” [surse]

Brexit (Getty Images)
Andrei Popescu
05.10.2018

Negociatorii UE pentru Brexit consideră că încheierea unui acord de separare de Marea Britanie este foarte aprope”, au precizat surse diplomatice, ceea ce înseamnă că s-ar putea ajunge la un compromis asupra celei mai contestate probleme, viitorul graniţei irlandeze.

UE a semnalat joi că se implică în discutarea unor noi propuneri venite din partea Marii Britanii cu privire la evitarea unor controale extinse la frontiera irlandeză după Brexit, lucru care ar putea duce la finalizarea discuţiilor fără precedent privind ieşirea Londrei din blocul european, potrivit Reuters.

Un membru al echipei negociatorului şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat joi seară, în timpul unei discuţii cu diplomaţi, că ieşirea Marii Britanii din UE este “foarte aproape”, potrivit declaraţiilor făcute de două surse prezente la respectiva întâlnire.

Cele două tabere încearcă să ajungă la un acord privind separarea şi relaţiile post-Brexit înaintea summiturilor liderilor UE din 17-19 octombrie şi 17-18 noiembrie.

Potrivi planului, întregul Regat Unit, şi nu doar Irlanda de Nord, va rămâne într-o uniune vamală cu blocul european în cazul în care va fi declanşată aşa-numita măsură backstop privind frontiera, care prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliată la Piaţa Unică Europeană în cazul în care nu se va încheia un nou acord privind Brexitul.

Premierul irlandez Leo Varadkar, adresându-se joi în Bruxelles, a subliniat că nu au fost concepute alte propuneri noi şi că acestea ar trebui să fie definitivate cu mult timp înaintea summitului UE din această lună pentru a putea fi analizate.

Un astfel de compromis ar provoca temeri UE că Marea Britanie ar putea folosi accesul special al Irlandei de Nord la piaţa unică a blocului pentru a vinde produse mai ieftine, care nu vor adera la standardele de muncă, mediu şi de altă natură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor