"Ne jucăm cu focul!" - Expert critică ideea ieşirii din izolare înaintea creşterii capacităţii de testare

Vlad Mixich (Epoch Times România)
Ana Ion
23.04.2020

"Ne cam jucăm cu focul!" făcând strategii de exit din izolare fără să creştem capacitatea de testare a gradului de infectare a populaţiei cu coronavirus, opinează expertul în politici de sănătate Vlad Mixich, în contextul în care autorităţile române au anunţat o relaxare a măsurilor de distanţare socială începând cu data de 15 mai.

Ori, potrivit lui Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, esenţial la o strategie de ieşire din izolare este creşterea capacităţii de testare iar România este pe penultimul loc la testare printre ţările din centrul şi estul UE.

Redăm postarea expertului:

"Am impresia că ne cam jucăm cu focul!

Esenţial pentru o strategie de exit din izolare care să protejeze sănătatea publică şi în acelaşi timp să permită reactivarea economiei este creşterea capacităţii de testare (am explicat ieri de ce). În lipsa ei, ne jucăm cu focul.

Cum stă România astăzi? Printre ţările din centrul şi estul Uniunii Europene (corect e să ne comparăm în primul rând cu cei din aceeaşi divizie), România este pe penultimul loc la numărul de teste efectuate la o mie de locuitori‼️

- Ca să înţelegem problema, România testează astăzi de 6 ori mai puţin decât Estonia, de 4 ori mai puţin decât Slovenia şi de 3 ori mai puţin decât Cehia.

- Ca să înţelegem dimensiunea ecartului pe care îl avem de recuperat, dacă ne comparăm cu ţările puternice care sunt considerate modele în testarea pentru coronavirus, România testează astăzi de 5 ori mai puţin decât Germania.

Subliniez că toate comparaţiile de mai sus sunt făcute pentru teste la o mie de locuitori, pentru a diminua efectul diferenţelor numărului de locuitori. Cu excepţia Ungariei, România testează mai puţin decât toate celelalte ţări UE.

A trecut mai mult de o lună şi jumătate de la izbucnirea acestei crize de sănătate şi în România. Timp suficient pentru ca autorităţile să organizeze un program de creştere a capacităţii de testare (cu cele 3 elemente necesare: creşterea numărului de aparate, creşterea numărului de specialişti, creşterea numărului de spaţii cu circuite amenajate).

Considerând vârfurile de testare din ultimele două luni, România şi-a crescut capacitatea de testare zilnică/mia de locuitori de 1,8 ori. E ok, dar nu e suficient.

‼️ În vremea celei mai mari crize de sănătate publică a ultimelor decenii, ok NU e suficient.‼️

[toate sursele de date sunt oficiale, agregatorul fiind ourworldindata.org ".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor