NATO invită oficial Muntenegru să se alăture alianţei. Rusia vociferează

Miniştrii de externe ai NATO au invitat miercuri Muntenegru să se alăture alianţei militare conduse de SUA, o mişcare împotriva căreia Rusia a avertizat în repetate rânduri, susţinând că este o provocare şi o ameninţare pentru stabilitatea vestului Balcanilor.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg (dr) şi ministrul de externe al Muntenegrului Igor Luksic în Bruxelles, 2 decembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.12.2015

“Miniştrii de externe ai NATO au luat o decizie istorică de a începe discuţiile de aderare, pentru ca Muntenegru să devină cel de-al 29-lea membru [al alianţei]”, a susţinut secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

“Aceasta este o zi bună pentru Muntenegru, pentru vestul Balcanilor şi pentru întreaga alianţă”, a declarat Stoltenberg miniştrilor de externe din cele 28 de state membre NATO care s-au adunat la Bruxelles pentru a participa la o sesiune specială pentru aprobarea acestei decizii.

“Este clar faptul că NATO îşi menţine uşa deschisă (şi că susţine) ... viziunea noastră a unei Europe întregi şi a unui climat de pace.”

Ministrul de Externe al Muntenegrului, Igor Luksic, a declarat că decizia NATO reflectă marile eforturi depuse de ţara sa pentru a moderniza şi respecta normele societăţii civile occidentale.

“Astăzi, deschidem un nou capitol ... este o zi mare pentru ţara mea şi pentru alianţă”, a declarat Luksic.

“Sunt veşti bune pentru vestul Balcanilor, pentru unitatea şi securitatea lor”, a adăugat el.

Săptămâna trecută Rusia a declarat că aşteptata decizie în privinţa Muntenegrului este o “lovitură serioasă din partea blocului euro-Atlantic”.

“Acest tip de iniţiativă are potenţialul real de a produce o confruntare. Nu va promova pacea şi stabilitatea în Balcani şi nici în Europa în general”, a declarat Moscova.

“[Această mişcare] doar va complica mai mult relaţiile dintre Rusia şi NATO.”

Micuţul stat din Balcani are o populaţie de aproximativ 600.000 de locuitori şi şi-a câştigat în 2006 independenţa de Serbia, un aliat de mai mult timp al ruşilor pe care Moscova l-a privit întotdeauna ca făcând parte din aceeaşi familie slavă.

O campanie condusă de NATO în 1999 a forţat trupele sârbe să părăsească provincia rebelă Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor