Poliţia din Muntenegru foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din opoziţie

Poliţia din Muntenegru a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un protest în faţa clădirii Parlamentului. Manifestanţii din opoziţie au cerut demisia guvernului şi alegeri anticipate.
Un poliţist îl loveşte cu un baston pe liderul opoziţiei muntenegrene Nebojsa Medojevic (cu faţa la cameră, în dreapta bastonului) în timpul unui protest al opoziţiei în Podgorica, 17 octombrie 2015.
Un poliţist îl loveşte cu un baston pe liderul opoziţiei muntenegrene Nebojsa Medojevic (cu faţa la cameră, în dreapta bastonului) în timpul unui protest al opoziţiei în Podgorica, 17 octombrie 2015. (Captură Foto)

Liderii opoziţiei şi câteva sute de susţinători s-au adunat sâmbătă seară în centrul capitalei Podgorica pentru protest, conform RFE/RL.

Conform rapoartelor media, poliţia a folosit gaze lacrimogene când manifestanţii au încercat să treacă prin baricadele ridicate de poliţie şi au aruncat cu sticle în forţele de ordine.

Principalul bloc politic al opoziţiei din Muntenegru, Frontul Democrat, a ridicat corturi în apropierea Parlamentului la sfârşitul lunii septembrie şi a cerut demisia premierului Milo Djukanovic şi formarea unui guvern interimar până la desfăşurarea alegerilor anticipate.

În dimineaţa zilei de 17 octombrie poliţia a înlăturat corturile, ceea ce a dus la organizarea protestului de către Frontul Democrat în seara aceleaşi zile.

Un corespondent Reuters a declarat că liderul opoziţiei Nebojsa Medojevic s-a aflat printre acele câteva persoane aflate în fruntea mulţimii care au fost bătute de poliţie.

Poliţia nu a comentat în legătură cu rapoartele media care relatau că Medojevic a fost bătut.

Criticii susţin că Muntenegru, cu o populaţie de 680.000 de persoane, este condusă de o "elită" politică în mare parte neschimbată în ultimii 20 de ani, afirmaţie respinsă de guvernul actual, conform Reuters.

Muntenegru este unul dintre candidaţii la obţinerea statutului de membru al Uniunii Europene şi de asemenea aşteaptă în acest an o invitaţie de a se alătura NATO.

Dar guvernele occidentale şi grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijorate de nivelul organizat de crimă şi furt, care a înflorit în special după dezmembrarea Iugoslaviei în anii 1990. Muntenegru va desfăşura alegeri parlamentare în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe