Năsui, semnal de ALARMĂ: Din păcate deviza PSD-ului era "după noi potopul". Şi exact asta vedem acum

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Epoch Times România)

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, joi, că “deficitul, datoria, inflaţia şi creşterea dobânzilor” generate de fosta guvernare PSD prin “explodarea cheltuielilor statului” au dus la situaţia în care agenţia de rating Standard&Poor’s a revizuit perspectiva privind economia României de la stabil la negativ. Năsui a adăugat că România este singura ţară din UE care a înţeles pragul de 3% drept o limită a deficitului spre care trebuie să ţintească.

“Perspectiva economică a României a trecut de la ‘stabil’ la ‘negativ’. Ce înseamnă asta exact? Înseamnă că pieţele financiare consideră că România este din ce în ce mai riscantă. În martie am fost la un pas de revizuirea perspectivei din stabil la negativ. Din fericire, din cauza presiunii exercitate, guvernul a modificat rapid taxele introduse prin OUG 114 şi am evitat lucrul acesta atunci. PSD a trâmbiţat atunci acea menţinere drept o confirmare a politicilor lor economice dezastruoase. De fapt ne-a trecut glonţul pe la ureche. Acum nu ne mai trece”, a declarat noul preşedinte al USR Bucureşti.

Claudiu Năsui precizează că creşterea deficitului cu mult peste pragul de 3% ar putea atrage o intrare a României în procedura de deficit excesiv, situaţie în care a mai fost în perioada 2009-2013.

“De ce am ajuns în situaţia asta? Pentru că PSD a explodat cheltuielile statului mult peste capacitatea noastră de a le susţine. Rezultatul? Deficit, datorie, inflaţie, creşterea dobânzilor. Nicio cheltuială nu vine din neant. Nimic nu e gratuit în lume. Cineva întotdeauna plăteşte. Vă spuneam atunci că deşi reducerea cheltuielilor este soluţia, din păcate deviza PSD-ului era ‘după noi potopul’. Şi exact asta vedem acum. S&P arată că explozia cheltuielilor din guvernarea PSD a trimis deficitul cu mult peste 3%, iar asta nu doar pentru 2019, ci şi pentru anii următori. Asta va atrage intrarea României în procedura de deficit excesiv, în care a mai fost în perioada 2009-2013 când a lovit criza. Asta, împreună cu riscul de criză şi cheltuielile curente mult crescute, supune România la riscul de a-i fi retrogradat rating-ul suveran”, a explicat liderul USR.

De asemenea, deputatul a ţinut să sublinieze că România “este singura ţară din UE care a înţeles pragul de 3% drept o limită a deficitului spre care trebuie să ţintească”.

“Restul ţărilor din UE au deficitul fie cu mult sub 3%, fie sunt chiar pe excedent. Acest prag de 3% este prevăzut pentru situaţiile de criză când statul ar fi nevoit să crească cheltuielile dincolo de un nivel normal, dar chiar şi atunci nu excesiv. Noi am ţinut deficitul la 3% chiar în timp de creştere economică. Adică am făcut fix pe dos. Am stat cu deficitul până acum la limita de 3%, iar acum îl depăşim cu mult. De aceea ieşim iar codaşi în comparaţiile cu alte ţări comparabile nouă. Ungaria are un deficit de 1,8%, iar Polonia a avansat în rating-ul suveran datorită echilibrării finanţelor publice”, a adăugat Năsui.

Preşedintele USR Bucureşti a mai atras atenţia că statul român trebuie să ia măsuri pentru a creşte veniturile şi a reduce cheltuielile masive dacă doreşte să reducă deficitul.

“Problema e că sunt slabe şansele să aibă loc acest lucru în anul electoral care urmează”, a conchis Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne