NASA: Pe planeta Ceres există un munte piramidă şi mai multe puncte luminoase misterioase

Ceres, având o structură bizară în formă de piramidă şi numeroase puncte luminoase
Ceres, având o structură bizară în formă de piramidă şi numeroase puncte luminoase (NASA)

Noile fotografii publicate de NASA arată o structură imensă sub formă de piramidă şi mai multe puncte luminoase misterioase pe suprafaţa planetei pitice Ceres.

Imaginile publicate au fost capturate de sonda spaţială Dawn şi sunt cele mai clare imagini cu această planetă pitică din sistemul nostru solar.

Într-un articol publicat pe website-ul său, NASA a declarat că noile imagini “dezvăluie cu claritate un vârf în formă de piramidă care se ridică deasupra unui peisaj relativ plat ... un munte cu pante abrupte înălţându-se de pe zona relativ plană a suprafeţei planetei pitice. Structura se ridică la aproximativ 5 km deasupra suprafeţei.”

Se ştia că Ceres are câteva puncte luminoase misterioase şi mari în craterele sale, dar în noile imagini “cel puţin 8 puncte pot fi văzute lângă cea mai mare zonă luminoasă”, despre care se crede că ar avea aproximativ 9 km lăţime. De asemenea, se crede că un material extrem de reflectorizant, precum gheaţă şi sare, ar putea fi responsabil pentru luminozitatea acelor puncte, deşi savanţii iau în considerare şi alte posibilităţi.

“Suprafaţa planetei Ceres a dezvăluit multe lucruri interesante şi trăsături unice. De exemplu, lunile îngheţate din afara sistemului solar au cratere cu abisuri în zona centrală, dar pe Ceres, aceste abisuri centrale în craterele mari sunt mult mai răspândite. Acestea şi alte trăsături ne permit să înţelegem structura interioară a planetei Ceres pe care nu o putem vedea direct”, a declarat Carol Raymond, investigator principal adjunct pentru misiunea Dawn, cu sediul la Jet Propulsion Laboratory, un centru federal de cercetare şi dezvoltare al NASA situat în Pasadena, California.

Ceres, care este cel mai mare obiect din cadrul centurii de asteroizi din sistemul nostru solar şi are un diametru de aproximativ 963 km, urmează o orbită între Marte şi Jupiter într-o perioadă de 4,6 ani pământeni.

Cea de-a doua planetă pitică ca mărime din centura de asteroizi este Vesta, cu un diametru de 525 km şi care îşi completează orbita în 3,6 ani pământeni.

Sonda spaţială Dawn, lansată de NASA în 2007 cu misiunea de a studia aceste două planete pitice, a ajuns pe orbita planetei Vesta în 16 iulie 2011 şi a părăsit-o la sfârşitul anului 2012. În cele din urmă, sonda a ajuns pe orbita planetei Ceres în 6 martie 2015 şi se presupune că va rămâne acolo până la finalizarea misiunii sale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.