O româncă ar putea fi printre primii oameni care colonizează planeta Marte (video)

Colonizare Planeta Marte
Colonizare Planeta Marte (YouTube)

O româncă a fost inclusă pe lista celor 100 de candidaţi pentru misiunea Mars One, ce vizează trimiterea în anul 2024 a unui echipaj de astronauţi pentru a coloniza planeta roşie.

Mars One este un proiect privat lansat de olandezul Bas Lansdorp, cofondator şi preşedinte al companiei care are ca scop trimiterea, în 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie care va dura şapte luni.

Mars One a anunţat numele celor 100 de candidaţi - din cele 202.586 de persoane din 140 de ţări înscrise - care s-au calificat mai departe după cea de-a treia rundă de selecţie din acest proiect.

50 de bărbaţi şi 50 de femei au trecut cu succes de a treia rundă de selecţie - depăşind etapa interviurilor cu medicul şef al misiunii. Doar 40 dintre ei vor intra în programul de antrenament pentru o călătorie pe Marte, finanţată prin intermediul unei emisiuni TV de tip reality-show, relatează independent.co.uk.

Andreea, în vârstă de 34 de ani, s-a născut în România, în prezent locuieşte în Canada şi deţine dublă cetăţenie româno-canadiană. Ea spune că este pasionată de tot ce are legătură cu ştiinţa, în special cu aviaţia şi explorarea spaţială. În prezent, ea urmează un curs pentru a obţine licenţa de pilot autorizat şi lucrează ca analist în industria IT din Canada. Spune că are un simţ al umorului foarte sarcastic şi că adoră provocările.

"Aş vrea să plec pe Marte pentru că vreau să iau parte, în acelaşi timp, la istoria şi viitorul omenirii. Mi-ar plăcea să fac parte din echipa care va construi fundaţia unei noi civilizaţii pe o nouă planetă. E doar o chestiune de timp până când omenirea va trebui să îşi găsească un nou habitat, pe o nouă planetă, iar această misiune reprezintă o oportunitate perfectă", a spus Andreea.

Ea se declară interesată de pilotarea avioanelor, de salturile cu paraşuta, de călătorii şi explorarea planetei, jocul de şah şi abordarea problemelor comune într-o lumină nouă. De asemenea, este pasionată de desene animate şi tot ce are legătură cu Cosmosul.

"Cred că sunt un candidat potrivit pentru această misiune, pentru că sunt independentă, iubesc provocările şi sunt suficient de încăpăţânată pentru a nu renunţa niciodată în faţa problemelor, îmi place aventura, îmi place să-mi asum riscuri, sunt curioasă din fire şi sunt demnă de încredere", declară Andreea.

Românca împreună cu ceilalţi 99 de candidaţi rămaşi în cursă vor trece de acum prin alte câteva runde de selecţie, care "se vor concentra pe alcătuirea de candidaţi care pot să suporte toate greutăţile generate de o aşezare umană permanentă pe Marte", au spus coordonatorii proiectului Mars One. Candidaţii vor fi antrenaţi într-o replică a viitoarei reşedinţe de pe Marte. Acolo le vor fi testate aptitudinile şi capacitatea de a lucra în echipă.

După alte câteva probe vor rămâne doar 40 de candidaţi care vor fi incluşi într-un program de antrenare specific cu misiunea propriu-zisă. Programul de pregătire va dura 8 ani. La finalul acestui antrenament telespectatorii vor vota şi vor alege doar 4 persoane care vor fi trimise pe planeta roşie pentru a o coloniza.

"Această reducere a numărului de candidaţi reprezintă un pas important în identificarea acelora care deţin calităţile necesare pentru a pleca pe Marte", a declarat Bas Lansdorp, cofondator şi C.E.O. al proiectului Mars One. "Aceşti "marţieni" aspiranţi oferă lumii întregi câteva detalii despre felul în care vor arăta exploratorii timpurilor moderne", a adăugat el.

Încasările ce vor fi generate de această emisiune TV reality-show vor contribui la finanţarea misiunii spaţiale spre Marte, al cărei cost estimativ este de 6 miliarde de dolari. Mars One a semnat un acord cu compania de televiziune Endemol, care produce multe emisiuni de tip reality show, pentru realizarea unei producţii de acest tip în timpul selecţiei şi antrenării voluntarilor care vor pleca pe Marte.

Călătoria spre Marte, care se află la o distanţă de circa 64,3 milioane de kilometri de Terra, în funcţie de poziţionarea pe orbită, durează aproximativ 200 de zile. Bugetul misiunii, de 6 miliarde de dolari, este mult mai mare decât suma de 1,8 miliarde de dolari cheltuită de NASA pentru roverul Curiosity, cel mai avansat robot trimis de pământeni pe Marte.

Proiectul este privit de foarte mulţi oameni cu scepticism, dar care, totuşi, beneficiază de suportul laureatului olandez al premiului Nobel pentru fizică din 1999, Gerard't Hooft.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.