Nadejda Brînzan: Scenariul pentru alegeri se scrie din timp în birourile PD, PSRM şi la Moscova

Deputata în primul Parlament al RM, Nadejda Brînzan consideră că Partidul Democrat are nevoie de sistemul mixt de vot pentru că s-a discreditat enorm şi cu sistemul proporţional pe liste de partid nu are nici o şansă, însă „lupta pentru putere este acerbă”.
Nadejda Brînzan, deputată în primul Parlament al R. Moldova
Nadejda Brînzan, deputată în primul Parlament al R. Moldova (Captură Foto / unimedia.info)

Deputaţii din Parlament au votat pentru modificarea sistemului electoral, iar opoziţia luptă pentru a anula acest vot, astfel că în prezent toată lumea vorbeşte despre noul sistem electoral după care se va vota la următoarele alegeri parlamentare, în 2018. În contextul în care unii moldoveni argumentează necesitatea sistemului mixt pentru Moldova, deputata în primul Parlament al RM, Nadejda Brînzan, a menţionat că este regretabil faptul că multă lume nu pătrunde în esenţa lucrurilor, ci pur şi simplu se face o constatare, referindu-se la un material postat de Vlad Spînu, preşedintele Fundaţiei „Moldova” de la Washington, care scria că în 1990 în Parlament au intrat multe personalităţi din cauza votului uninominal, dând de înţeles că ar fi benefic şi acum.

În context, Nadejda Brînzan consideră că cei doi politicieni, Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon au optat pentru modificarea sistemului electoral din motiv că „lupta pentru putere este acerbă, dar este clar pentru Partidul Democrat care s-a discreditat atât de mult, că prin votul pe liste de partid şansele de a ajunge în Parlament sunt minime, astfel că au inventat „o parodie a votului uninominal”. Dar istoria nu uită. Ceea ce au făcut activiştii PD care au muncit grozav pentru Dodon în campania electorală s-au înscris într-o filă neagră a istoriei care peste ani va deveni parte componentă a cărţilor, monografiilor, manualelor. Nu poţi trăi cu momentul”.

Amintind despre alegerile prezidenţiale din 2016, politiciana a specificat că de la bun început „scenariul a fost scris din timp în birourile Partidului Socialiştilor, Partidului Democrat şi mai sus la capitala fostei Uniuni Sovietice, la Moscova. Nimeni nu dă 30 de milioane „pentru că eşti frumos şi zâmbeşti”.

„Jurnaliştii de la RISE au demonstrat că 30 milioane de lei au venit din Bahamas, pentru PSRM. Ai primit banii trebuie să plăteşti. Acesta este un element al scenariului. Al doilea element a fost implicarea clerului subordonat intereselor unui stat străin care în 1940 a ocupat Basarabia şi a deportat sute de mii de oameni, au dus o politică de genocid faţă de populaţia aceasta. Ei nu aveau nevoie de oamenii de aici, ci de teritoriu”, a declarat Nadejda Brînzan în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

Cu toate că o mare parte a moldovenilor sunt conştienţi că poporul va avea de suferit din cauza inacţiunilor prezente, dar preferă să nu se implice în politică din motiv ca în majoritatea raioanelor există activişti din partidul de la guvernare care le taie din elan. Mai mult decât atât, oamenii tremură că vor rămâne fără salariu, fără locul de muncă. În opinia politicianei, oamenii ar trebui să nu se teamă, ci să ţină cont de criteriile: demnitate, integritate şi iubire de oameni, să ridice capul sus şi nimeni nu le va face nimic dacă se va vedea că este un om puternic, „chiar dacă te concediază, este legea, dar până la urmă numele celui care ameninţă ajunge pe fila neagră a istoriei, dar pentru asta e nevoie de curaj”.

„În anii 90 aveam mai multă libertate decât acum. Astăzi noi nu avem clasă politică, e o adunătură de oameni care nu exprimă interesele nimănui”, a conchis deputata în primul Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe