Protest masiv la Chişinău. Platforma DA: Guvernarea luptă împotriva propriului popor

După ce joi, 20 iulie, în Parlamentul de la Chişinău a fost votat, în a doua lectură proiectul menit să schimbe sistemul electoral, împotriva voinţei poporului, liderul Platformei DA cheamă toţi cetăţenii la un masiv protest în faţa Parlamentului.
Andrei Năstase, liderul Platformei DA
Andrei Năstase, liderul Platformei DA (The Epoch Times România)

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase consideră că situaţia din Republica Moldova a degenerat cu repeziciune în ultimii 8 ani, iar schemele criminale economice au fost optimizate într-atât, încât Moldova s-a pomenit capturată definitiv de către „o grupare criminală oligarhică, iar toate instituţiile publice activează, în primul rând, în interesul unui grup restrâns de indivizi” care se află la cârma statului. Astfel pentru a nu permite ca acest lucru să continue, Năstase cheamă moldovenii să participe duminică, 30 iulie, la un masiv protest popular, în faţa parlamentului, împotriva sistemului criminal al lui Plahotniuc cu începere de la ora 11:30, la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

„Situaţia socio-economică din Republica Moldova s-a degradat vertiginos în ultimii ani, fiind caracterizată prin: devalizarea băncilor, jefuirea continuă a populaţiei, umilinţa bătrânilor, exodul masiv al populaţiei, degradarea instituţiei familiale, creşterea cotei de cazuri suicidale infantile”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferinţe de presă, specificând că chiar şi la aproape 26 de ani de la proclamarea Independenţei, în Moldova nu se poate vorbi despre succese majore în domeniile socio-politic, economic şi cel al integrării europene.

În opinia liderului Platformei DA, acesta nu este decât un război al regimului mafiot de la guvernare împotriva propriului popor. „Din teama de a răspunde în faţa legii pentru genocidul social şi jefuirea fără menajamente a ţării, oligarhul Plahotniuc-Ulinici - cetăţean al cel puţin trei ţări - a folosit justiţia capturată de el, coruperea, şantajul şi intimidările pentru a elimina foştii parteneri politici şi a instaura dictatura unipersonală. Aceleaşi metode au fost utilizate şi în cazul obţinerii unei majorităţi parlamentare, formate din o parte mare de transfugi, PSRM şi deputaţi din grupul condus de Iurie Leancă.

Vlad Plahotniuc, care pe parcursul ultimilor 10 ani nu a lipsit de la guvernare (oficial sau neoficial) nici măcar pentru o zi, a concentrat din ianuarie 2016 aproape toate resursele financiare, administrative şi mediatice în mâinile sale. Oamenii furaţi de el au fost impuşi să tacă, libertatea presei are indici extrem de scăzuţi, societatea civilă e pe cale de a fi strangulată printr-o lege antidemocratică, opoziţia este intimidată şi persecutată”, a adăugat Năstase.

În contextul votării în a doua lectură a proiectului menit să schimbe sistemul electoral al Republicii Moldova, Năstase a punctat că Plahotniuc şi-ar fi dorit „probabil” să elimine „în general” exerciţiul democratic de vot, „dar pentru că nu poate, a decis schimbarea regulilor electorale”.

„Îngrozit în faţa posibilităţii de a pierde puterea, averea şi, respectiv, libertatea, Plahotniuc bate palma cu preşedintele Igor Dodon privind adoptarea sistemului mixt. "Pro-europeanul" Plahotniuc face corp comun cu un lider radical al partidei pro-estice, cu care realizează o combinaţie murdară şi ipocrită. Astfel, în pofida lipsei unui consens larg în societate, contrar recomandărilor clare ale Comisiei de la Veneţia, ignorând cras şi obraznic poziţia Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii, cu riscul evident a retrogradării Moldovei în toate aspectele dezvoltării sale, cu probabilitatea reală de a nu mai beneficia de finanţare din partea partenerilor externi, în perspectiva sumbră a reintroducerii regimului de vize pentru cetăţenii noştri, Plahotniuc şi Dodon, cu contribuţia grupului Leancă au votat pe 20 iulie, în lectura a doua, implementarea votului mixt. Dovada că nimic nu-l interesează pe acest mafiot, cu excepţia propriului buzunar, este pe faţă. El şantajează partenerii externi cu pericolul geopolitic, exemplificat prin Dodon, şi ţine ostatică întreaga ţară”, a subliniat politicianul.

Preşedintele Platformei DA solicită instituţiilor internaţionale de resort investigarea implicării oligarhului Vlad Plahotniuc în: furtul miliardelor din băncile din Republica Moldova, spălarea a circa 30 mlrd de dolari de către mafia rusească prin intermediul sistemelor de justiţie şi financiar-bancar din Republica Moldova, controlate de Plahotniuc, finanţarea terorismului, traficul internaţional cu anabolizante, prin care steroizii fabricaţi în Republica Moldova ajung în străinătate fiind expediaţi prin „Poşta Moldovei” controlată de oligarh şi Partidul Democrat. Mai mult decât atât, Năstase mai solicită instituţiilor internaţionale de investigaţie să înceapă urmărirea penală a lui „Vladimir Plahotniuc-Ulinici”, având în vedere multiplele sale identităţi şi cetăţenii, sechestrarea bunurile din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, indiferent dacă au fost declarate sau nedeclarate în Republica Moldova şi aplicarea faţă de Plahotniuc a unui set de sancţiuni, similare cu cele dispuse în privinţa lui Victor Ianukovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe