Musulmanii din Europa se mobilizează împotriva jihadiştilor Statului Islamic

(LEON NEAL / AFP / Getty Images)

O zi împotriva urii şi injustiţiei în Germania, un marş în Norvegia, o campanie pe Twitter în întreaga lume lansată din Anglia şi apeluri în Franţa împotriva organizaţiei Statul Islamic - musulmanii se mobilizează împotriva jihadiştilor din Irak şi Siria, relatează miercuri AFP.

Înspăimântaţi de SI, musulmanii se tem să nu fie asimilaţi actelor comise şi radicalizării unora dintre ei. Mobilizarea diferă totuşi de la un stat la altul.

În Anglia, Fondation Active Change a lansat un hashtag, 'nu în numele meu' (#notinmyname), care îi încurajează pe musulmanii cu cont pe Twitter să transmită mesaje anti-SI. Campania este un succes, fiind înregistrate mii de mesaje pe Twitter venind din întreaga lume.

În Franţa, 'musulmanii condamnă cu fermitate acest 'stat' care nu are nimic din islam', afirmă pentru AFP Abderrahmane Dahmane, preşedintele Consiliului Democraţilor Musulmani din Franţa, unul dintre iniţiatorii apelurilor lansate recent împotriva SI de către responsabili religioşi, moschei şi asociaţii.

Însă el recunoaşte că cea mai mare comunitate musulmană din Europa 'a rămas tăcută în marea sa majoritate'. 'De ce? Dintr-un motiv extrem de simplu: s-au săturat de islamofobie, discriminare', declară Dahmane.

'Dacă am ajuns în această situaţie, a fost din cauza abandonului ierarhiilor musulmane din întreaga lume', analizează Ghaleb Bencheikh, preşedintele Conferinţei Mondiale a Religiilor pentru Pace. 'Vocabularul, cuvintele islamului au fost confiscate de criminali şi de terorişti. Cuvintele 'fatwa', 'jihad', 'califat' au fost pervertite. Jihad însemna un efort pe calea lui Dumnezeu, dar a devenit un sinonim cu barbaria', afirmă el.

Deşi recunoaşte că tinerii sunt 'tentaţi de jihad' din cauza unor 'factori endogeni' ai islamului precum 'lipsa de instruire a imamilor' sau 'discursurile învechite', el reaminteşte că radicalizarea este, de asemenea, un 'răspuns la problemele financiare sau la criză'.

În opinia lui Abdelasiem El Difraoui, autor al unei cărţi despre reţeaua teroristă Al-Qaeda, 'musulmanul mediu este îngrozit, speriat'. SI este 'o sectă care nu are mare legătură cu islamul, este împotriva credinţei sunnite', afirmă el.

El subliniază că radicalizarea este opera 'unei minorităţi infime'. 'Înainte îţi făceai părul verde dacă voiai să-ţi şochezi bunica. Era punk, acum este mai cool să devii jihadist. Este o formă de No-Future, dar este vorba şi de faptul că tinerii adoră o anumită formă de ultraviolenţă', declară el pentru AFP.

'Merah (autor al mai multor crime în 2012 în Franţa), Nemmouche (presupus autor al unui atentat sângeros în mai la Muzeul Evreiesc din Bruxelles) sunt cazuri patologice, mici lovituri jihadiste. Ei aveau puţine cunoştinţe legate de textele sfinte. Ei probabil cunoşteau câteva capitole din Coran, şi atât. Ei se radicalizează într-un ritm nebun şi nu au timp să înveţe textele. Este vorba de un 'mujahedin instant'', adaugă el.

'Nu trebuie să cedăm tentativei de destabilizare psihologică a SI', concluzionează el.

În Germania (unde sunt patru milioane de musulmani, reprezentând 5% din populaţie), circa 2.000 de moschei - de la Berlin, Hamburg, Munchen sau Hanovra - au participat vineri la o zi a 'musulmanilor împotriva urii şi injustiţiei', la apelul uneia dintre principalele organizaţii ale comunităţii.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie că există 'un sentiment de ostilitate tot mai mare faţă de musulmani' în Germania. Fazli Altin, preşedintele Federaţiei Islamice de la Berlin, îşi exprimă regretul că 'oameni care au crescut şi au fost educaţi aici, care fac parte din această societate, trebuie să explice în continuare că nu sunt criminali'.

Specialist în islamism Ahmad Mansour dă asigurări că majoritatea musulmanilor nu susţin SI, însă unii refuză să vadă că islamul radical poate intra în rândurile lor. 'Mulţi tineri consideră că SI nu există, că este un complot al Occidentului pentru a discredita islamul', explică el pentru cotidianul Die Zeit.

Printre alte mobilizări, circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la sfârşitul lunii august în Norvegia la un marş la apelul unor tineri musulmani în spatele cărora s-au raliat principalele organizaţii musulmane din ţară. În moschei se derulează de asemenea o acţiune de prevenire, potrivit imamilor.