"Mulţumim, 3500!" Cetăţenii le mulţumesc magistraţilor care au spus NU politizării Justiţiei

Peste 3.500 magistraţi au spus NU proiectului de modificare a legilor Justiţiei elaborat de Tudorel Toader. Astăzi, mai mulţi reprezentaţi ai societăţii civile le-au mulţumit public pentru gestul lor de curaj şi asumare.
Loredana Diacu
11.10.2017

alte articole

Societatea civilă le mulţumeşte magistraţilor care au spus NU proiectului de modificare a legilor Justiţiei (#REZISTENTA)
Loredana Diacu
11.10.2017

"Mulţumim, 3500 + " a fost mesajul transmis de mai mulţi membri ai societăţii civile, prezenţi miercuri dimineaţa în faţa Tribunalului Municipiului Bucureşti, pentru a le mulţumi magistraţilor care au cerut respingerea modificărilor legilor Justiţiei elaborate de ministrul Tudorel Toader, căci, spun ei, respectivele modificări ar fi dus la politizarea Justiţiei şi îndreptarea către totalitarism.

Veniţi la prima oră în faţa Tribunalului, cetăţenii s-au înşirat în linie, ţinând fiecare în mâini câte o literă/cifră, pentru a forma mesajul ce a dat şi numele evenimentului de astăzi: "Mulţumim 3500 ".

Societatea civilă le mulţumeşte magistraţilor care au spus NU proiectului de modificare a legilor Justiţiei (#REZISTENTA)
Societatea civilă le mulţumeşte magistraţilor care au spus NU proiectului de modificare a legilor Justiţiei (#REZISTENTA)

"Membrii a peste 30 de grupuri civice, alături de cetăţeni din societatea civilă, am încercat să generăm o ştire pozitivă, că tot se plângea doamna ministru Pană că e criză de aşa ceva. Un gest de mulţumire pentru nişte oameni care au avut curajul să îşi susţină cu mândrie profesia şi să nu accepte să devină nişte instrumente politice: magistraţii care au semnat memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei.

În acest moment, societatea civilă, grupuri civice precum #REZISTENTA, Geeks for Democracy, Corupţia Ucide, Contract România şi multe altele, organisme internaţionale dar şi mai mult de jumătate din magistraţii din România îi cer ministrului Toader să renunţe la ideea de politizare a justiţiei şi de îndreptare către totalitarism", a declarat, pentru Epoch Times, Andi Cârlan de la Rezistenţa.

"Puţin curaj. Şi asumare. Şi solidaritate. Asta este tot ce ne trebuie ca să oprim politizarea în toate sectoarele şi dezastrul care îi urmează întotdeauna. Peste 3.500 magistraţi au dat dovadă de curaj şi asumare. Iar noi suntem aici pentru a le mulţumi şi a ne exprima solidaritatea. Mulţumim 3500! ", a transmis, la rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, prezent şi el la evenimentul de astăzi!

Reamintim că evenimentului de astăzi i s-au raliat nu mai puţin de 32 de organizaţii şi mişcări civice, care au salutat iniţiativa Forumului Judecătorilor din România de a cere public, printr-un memoriu adresat Guvernului, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei promovat de ministrul Tudorel Toader.

"Membri ai organizaţiilor semnatare vor fi prezenţi mâine, 11 octombrie, începând cu ora 08:00, în faţa Tribunalului Bucureşti, pentru a le spune tuturor magistraţilor curajoşi şi integri: "3500 MULŢUMIM". Aceeaşi acţiune va avea loc mâine în faţa tribunalelor sau judecătoriilor din Arad, Galaţi, Timişoara, Craiova, Constanţa, Sibiu, dar şi în alte oraşe care vor fi anunţate pe pagina de Facebook a evenimentului", informau ieri cele 32 de entităţi.

Mai amintim în context că proiectul de modificare a Legilor Justiţiei a fost considerat de parte din societatea civilă drept o tentativă de aservire politică a Justiţiei şi, în consecinţă, un atac la adresa statului de drept.

Cele mai controversate propuneri făcute de ministrul Tudorel Toader au fost trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei - aceasta în condiţiile în care ministrul este numit politic - , excluderea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi procurorului general, înfiinţarea unei direcţii speciale în Parchetul General care să se ocupe cu anchetarea magistraţilor, precum şi crearea posibilităţii ca procurorii şefi să poată interveni în anchetele procurorilor din subordine şi pe fond, nu doar pe formă. Drept urmare, multe persoane au văzut pachetul de legi drept un instrument pentru aservirea cvasitotală a Justiţiei.

Iniţiatorii demersului au fost

Aradul Civic (membră a reţelei civice naţionale Contract România), CIVICA Iaşi (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Evoluţie În Instituţie (#Insist) (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Iniţiativă Craiova (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Iniţiativă România (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Iniţiativă Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri din Timişoara: Activ Civic, ACUM, Ariergarda, Asociaţia ARAS – filiala Timişoara, Asociaţia Culturală Diogene, Asociaţia SPICC, LGBTeam, Organizaţia Studenţilor din Universitatea Timişoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timişoara) (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Institutul pentru Politici Publice (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Oradea Civică (membră a reţelei civice naţionale Contract România), Centrul pentru Inovare Publică, Corupţia Ucide, Diaspora Franţa Solidară cu România, Geeks for Democracy, Protestatari ProDemocraţie Londra, #REZISTENŢA, Rezistenţa Constanţa, #Rezist Galaţi, #Rezist München, #Rezist Milano (membră a reţelei civice naţionale Contract România), #Rezist Paris, #Rezist Zurich, Ştafeta Steagului UE, #Rezist Birminghamm WMW şi România As We Want It - Milano.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor