MRU - "Ponta minte în privinţa negocierilor cu RMGC"

Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta
Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Victor Ponta minte în privinţa negocierilor pe care afirma că executivul său le-a avut cu RMGC, a declarat marţi fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

Unul dintre puţinele argumente vehiculate de premier în favoarea proiectului Roşia Montană, pentru a contrabalansa distrugerea mediului de cianuri, au fost banii. Fabuloasele sume de bani pe care RMGC le va aduce la bugetul statului român, gratie creşterii redevenţelor şi a participaţiei statului în proiect, avantaje pe care, susţinea premierul, le-a negociat pentru România, împreună cu guvernul său.

Nu este aşa, se pare, Ponta minte pe acest subiect, a declarat MRU a spus, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Conform lui Ungureanu, rezultatele pe care şi le arogă Ponta aparţin, de fapt, guvernului Boc. În februarie 2012, când Ungureanu a fost numit prim-ministru, negocierile pe care şi le asumă acum Ponta erau deja făcute. Predecesorul lui Ungureanu, Emil Boc negociase deja creşterea participaţiei statului la RMGC de la 19% la 25% şi mărirea redevenţelor de la 4% la 6%.

"Îmi pare rău, dar ce a spus domnul Ponta e un fals, o minciună, aceste chestiuni sunt consemnate în minuta finală a negocierilor din timpul guvernării lui Boc. Aceste documente se găsesc în original şi în copie la Cabinetul prim-ministrului şi la ministerul de resort, la vremea aceea Ministerul Economiei. Nu s-a negociat nimic din februarie anul trecut până azi, e problema lui că minte", a afirmat MRU.

Ungureanu a mai declarat că s-a încercat şi "angajarea imobilizării într-un cont bancar la dispoziţia statului român a tuturor fondurilor necesare ecologizării zonei, să fim siguri că banii sunt disponibili în orice context economic, şi dacă societatea dă faliment, de exemplu".

"Intenţia mea era să continui negocierile până când statul ar fi avut un procent maxim", a precizat MRU.