Mihai Razvan Ungureanu: "În momentul de faţă PNL este prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu"

Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Forţa Civică
Mihai Răzvan Ungureanu, Partidul Forţa Civică (Epoch Times România)
Epoch Times România
18.08.2013

Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Beclean, că există posibilitatea de a accepta PNL într-o formulă complexă de centru-dreapta, însă acest lucru va avea loc abia în viitor, căci ,în prezent, PNL este "prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu".

Din ce în ce mai mulţi politicieni vorbesc despre o coaliţie de centru dreapta, inclusiv Elena Udrea declarând recent că se gândeşte la o alianţă PDL, Forţa Civică, Mişcarea Populară, care să susţină un candidat unic la prezidenţiale, dând drept posibila participarea PNL-ului la coaliţia pe care o viza. Întrebat de presă dacă este adevărat că "se negociază cu unii lideri PNL", Mihai Razvan Ungureanu a confirmat că "are dialog cu PNL" într-un viitor, încă nedefinit, "există posibilitatea de a accepta PNL într-o formulă complexă de centru-dreapta".

"Dialog am cu PNL. Sunt foarte mulţi lideri PNL în Senat şi e absolut firesc să ai dialog. Nu avem o problemă să avem dialog. Există o linie roşie peste care noi nu putem trece, dar nu numai noi, am văzut şi declaraţiile domnului preşedinte Blaga, ale doamnei Udrea, ale lui Aurelian Pavelescu. Ne întrebăm dacă există o posibilitate de a accepta PNL într-o formulă complexă de centru-dreapta. Sigur că undeva în viitor există, dar în momentul de faţă PNL este prizonierul unui proiect personal al domnului Antonescu. Sigur aţi văzut declaraţiile unor distinşi senatori ai PNL, care spun că Partidul Naţional Liberal este în momentul de faţă condiţionat în existenţa sa de proiectul prezidenţial al domnului Antonescu. În condiţiile acestea ai un dialog politic, dar nu un dialog cu rezultat politic", a spus liderul Forţei Civice.

MRU a menţionat că, în prezent, nici partidele de centru-dreapta nu au ajuns la negocieri, aşadar e prematur să se ridice acum problema negocierilor cu alte formaţiuni.

"Noi nu am ajuns la negociere cu partidele de centru-dreapta. Deocamdată, vorbim de declaraţii interesante, dar mai e până să ajungem la negociere", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Întrebat dacă va candida la prezidenţiale, liderul Forţei Civice a evitat răspuns la o întrebare printr-o întrebare, reuşind să scoată în evidenţă importanţa contracarării candidaturii lui Antonescu la prezidenţial: "devine o datorie civică pentru 19 milioane de cetăţeni să-l contracandideze pe Crin Antonescu".

M-aţi vota? Eu vă răspund la întrebarea asta, dar s-a răsuflat bancul acesta de când îl spun: în condiţiile în care candidează domnul Antonescu, devine o datorie civică pentru 19 milioane de cetăţeni să contracandideze. Ce mi-aş dori să văd ar fi o inflaţie de contracandidaţi la domnul Antonescu. (...) Sunt unul dintre cei 19 milioane de locuitori, care se simte dator să-i creeze mici inconveniente domnului Antonescu", a declarat preşedintele FC.

MRU a mai vorbit despre inflaţia de valori umane din USL, menţionând că, în condiţiile în care USL nu a găsit decât un singur candidat, "e dramatic pentru USL".

"Se vede că USL nu are resursă umană calificată. Nu a existat guvern în ţara românească atât de plin cu oameni cu probleme penale. E şi mare guvernul şi sunt mulţi cei cu probleme. Îşi culeg demnitarii de pe acolo pe unde noi nu mergem nici noaptea", a declarat MRU.

Sâmbătă, la Baia Mare, liderii PDL făceau profilul candidatului partidului pentru funcţia de preşedinte, stabilind că "acesta trebuind să prezinte un proiect de ţară, care să se bazeze pe valorile familiei politice populare şi să aibă dorinţa, voinţa, calităţile umane şi profesionale implementării proiectului"

Comentând declaraţiile făcute în şedinţa Consiliului Director PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat:

"Eu nu sunt sensibil la întrebări de genul [candidatul unic al dreptei la prezidenţiale n.r.] va fi domn, va fi doamnă, va fi înalt, va fi scund, va fi tânăr sau mai în vârstă. Eu cred în alegerea unui candidat unic al dreptei şi mă bucur că vocea noastră nu a sunat în van. E adevărat că, de cinci luni nu mai vorbim despre altceva, că trebuie un singur candidat pentru dreapta. În momentul în care cădem de acord asupra principiului un candidat de dreapta, ceea ce trebuie să îndeplinească el ca model e o matrice de principii, nu doar faptul că nu trebuie să aibă probleme penale. Asta e de la sine înţeles, dar trebuie să fie capabil să îşi asume - pentru că poziţia prezidenţială este una în etajul executiv al organizării noastre statale -, trebuie să-şi asume continuarea proceselor de reformă structurală a statului român", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

MRU a subliniat dificultatea continuării reformării statului începută de Băsescu, subliniind dificultatea demersului căruia i se opun "forţe concurente", piedici şi factori de timp.

"Unele lucruri pot fi duse la bun sfârşit, altele nu apucă să iasă din laborator, să se transforme în realitate, dar reformele structurale ale statului român sunt absolut necesare şi, pe seama căutării şi a identificării compromisului politic capabil să ofere României viziunea de care are nevoie, reformele structurale pot fi continuate. Şi mai este ceva. Cred că în portretul următorului preşedinte trebuie să intre obligatoriu disponibilitatea de a dezbate public problemele grave ale statului. Sunt foarte multe probleme pe care statul în sine le are şi foarte multe problemele cărora nu le-am găsit soluţie. Uneori am fost ipocriţi, uneori, nu, dar avem nevoie, cred, că preşedintele să pună în faţa oricărui român oglinda care să îi arate românului, indiferent dacă e confortabil sau nu şi pe ce risc politic, ce merge şi ce nu merge şi eventual care sunt soluţiile", a spus Ungureanu.

Întrebat de presă dacă, în viziunea lui, preşedintele trebuie să fie în continuare "jucător", Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns:

"Nu am spus jucător. Trebuie să fie patriot şi inteligent. Jucător? Nu-mi pun problemă în felul acesta. Trebuie să fie vizionar. Eu judec în alţi termeni. Dacă spunem că trebuie să existe un preşedinte-jucător, atunci, ar trebui să mă gândesc, în cel mai rău caz, că avem şi preşedinte-spectator. Eu nu gândesc în termenii aceştia. Pentru mine politica nu e un joc, pentru mine politica este o artă. Cred că rezultatul politicii nu e un scor pe tabela de marcaj. Îl ţinem minte zece minute şi îl uităm acasă. Eu cred că rezultatul politicii e ce se întâmplă cu copiii noştri, cu copilul meu, peste 20 de ani de acum încolo. Cred că rezultatul politicii este cine ne va plăti nouă pensia peste 20 de ani", a declarat el.

Întrebat dacă se regăseşte în portretul candidatului ideal la preşedenţie "creionat' de Vasile Blaga la Baia Mare, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Mă regăsesc în portretul de membru de partid al FC".

Revenind la valorile umane ca principal capital al partidelor, MRU a declarat că dreapta are "din păcate şi din fericire totodată", mai mulţi posibili candidaţi la prezidenţiale decât USL, afirmând că noul preşedinte al României va trebui să fie o persoană care să rupă "blestemul mediocrităţii şi lenei" care caracterizează actuala clasă politică.

"Sunt foarte multe nume care au calităţi. Preşedinte nu te naşti, preşedinte ajungi. Pe de-o parte este votul, pe de altă parte e propria pregătire. Nu poţi să pui chiar orice acolo chiar dacă tendinţa e să votezi aproape orice. Eu cred că trebuie să gândim şi altfel. După dezastrul pe care îl lasă USL la guvernare fiind, nu se poate după 23 de ani să doreşti să stai în aceeaşi mocirlă. Eu vreau să ştiu că, după 20 de ani, am toate motivele să fiu în continuare în ţara mea şi copilul meu munceşte şi plăteşte taxele în ţara mea, nu în Elveţia, în Germania sau peste Ocean. Pentru asta cred că e nevoie să avem un preşedinte din generaţia care în anii 1989-1990 avea la vreo 20-22 de ani, care nu a uitat ce-a însemnat România înainte de 1989, care în 1990 a crezut că se poate altfel şi nu şi-a uitat acel ideal, dar care a avut timp între 1990 şi 2013 să muncească şi să arate că poate fi bun în profesia pentru care şi-a luat diplomă şi să spargă acest mare blestem al clasei politice româneşti, care are două mari defecte: mediocritatea şi lenea", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

O altă calitate obligatorie pe care trebuie să o aibă politicienii români, crede MRU: să cunoască bine limba ţării pe care o conduc.

"Să fii demnitar e foarte greu dacă eşti responsabil, să citeşti, să te informezi, să fii bun, să poţi gândi creativ. O mare parte a oamenilor politici au eşuat în meseria lor. Încă o calitate a omului politic: să ştie foarte bine limba română", a mai declarat Ungureanu.

Întrebat dacă, în opinia sa, preşedintele Traian Băsescu va avea un cuvânt de spus în procesul desemnării candidatului dreptei la prezidenţiale, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat:

"În semnarea candidatului dreptei cuvântul de spus îl va avea cetăţeanul cu drept de vot, fiindcă el răspunde la sondaje. Se fac sondaje. Probabil că sunt în acele sondaje, dar să ştiţi că nu le plătesc eu. Le plătesc adversarii noştri", a încheiat MRU, râzând.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor