"Monolitul Partidului": Daniel Constantin dă lectii despre cianură, la Arcani

Daniel Constantin, ministrul agriculturii
Daniel Constantin, ministrul agriculturii (Epoch Times România)

Ministrul Agriculturii şi lider al PC, Daniel Constantin, a vizitat vineri, 6 septembrie unicul siloz de cereale construit în judeţul Gorj pe fonduri europene. Investiţia în valoare de aproximativ două milioane de euro a fost finalizată "într-un timp relativ scurt," susţin reprezentanţii firmei care a realizat proiectul în Gorj.

Lucrările au început în toamna lui 2012 şi au fost finalizate recent. Investiţia a fost realizată cu sprijinul Ministerului Agriculturii, dar şi cu fonduri europene.

"Este o investiţie foarte importantă.", a declarat Ministrul la inaugurarea singurului siloz din judeţ construit pe bani europeni. "Am vrut să fiu prezent pentru că asistăm practic la dublarea capacităţilor de stocare a cerealelor în judeţul Gorj”.

Silozul din Arcani este un exemplu pentru ţară: "construcţia s-a finalizat înainte de termen" iar "capacităţile de stocare" se vor dubla.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că astfel de investiţii trebuie încurajate.

Mai greu de înţeles a fost mesajul ministrului Agriculturii relativ la investiţia Roşia Montana. Ministrul le-a explicat celor prezenţi la conferinţă de presă că, dacă investiţia de la Roşia Montană va fi realizată, acest lucru va fi avantajos pentru agricultorii din zonă.

"Din punct de vedere al agriculturii, dacă această investiţie se va face, vor fi avantaje pentru agricultorii zonei, din punct de vedere al mediului însă, nu sunt în măsură acum să vă dau un răspuns, n-am toate elementele, mă voi documenta însă foarte bine şi probabil că răspunsul meu va fi exercitat prin votul pe care îl voi da în calitatea mea de deputat", a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai crede că noua propunere a guvernului din care face parte cu privire la acest proiect este mult mai avantajoasă decât cea negociată de fosta guvernare:

MRU: Concluzia e una singură: nu s-a renegociat nimic între statul român şi RMGC.

"Am văzut şi eu discuţii astăzi [vineri n.r.] că nu s-a negociat, Guvernul nu a negociat, eu ştiu foarte bine discuţiile care au fost în Guvern, domnul ministru Şova a condus practic aceste discuţii cu reprezentanţii companiei, s-au făcut paşi importanţi în avantajul statului, spun eu, în această perioadă, dar decizia trebuie să fie luată de Parlament. Noua propunere pe care au înaintat-o şi la care s-a ajuns, cred eu că e luată pe anumite domenii din punct de vedere economic. Nu mă refer din punct de vedere al oportunităţilor, din punct de vedere al mediului, dar din punct de vedere economic este mult mai bună decât propunerea pe care o negociaseră predecesorii noştri: redevenţe mărite, participarea statului mărită", a mai spus Constantin.

Ponta minte

Declaraţiile de la Arcani vin în aceeaşi zi în care, într-un interviu acordat publicaţiei ziare.com, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu afirma că premierul Ponta minte şi executivul pe care îl conduce nu a negociat, de fapt, nimic.

La începutul lunii, Victor Viorel Ponta spunea că, spre deosebire de guvernele precedente, executivul în fruntea căruia se află a renegociat cu Roşia Montană Gold Corporation (RMCG) investiţii suplimentare la mediu, mărirea participaţiei statului până la 25% şi creşterea redevenţei la 6%.

MRU a explicat însă ca aspectele pe care Victor Ponta pretinde că le-a renegociat cu RMGC, inclusiv majorarea redevenţei de la 4 la 6%, au fost negociate de fapt de guvernul Boc. Executivul lui Ponta nu a negociat absolut nimic.

"E un mare fals [declaraţia lui Ponta]. (..) Creşterea redevenţei de la 4 la 6 % fusese negociată deja înainte, de Guvernul Boc. (...) Oferta pe care RMGC a făcut-o Guvernului Boc în 26 ianuarie 2012 conţine exact aceste aspecte. Deci ceea ce anunţă astăzi guvernul că a făcut nu reprezintă nimic în plus faţă de ultima ofertă a RMCG din ianuarie anul trecut. Concluzia e una singură: nu s-a renegociat nimic între statul român şi RMGC."