Moscova îl acuză pe premierul ucrainean de torturarea ruşilor în Războiul Cecen

Arsenii Iatseniuc, premierul Ucrainei
Arsenii Iatseniuc, premierul Ucrainei (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.09.2015

Un oficial rus de rang înalt l-a acuzat pe premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk că a luptat alături de rebelii ceceni şi că a torturat şi ucis soldaţi ruşi în timpul războiului sângeros purtat de Moscova cu separatiştii în anii 1990, conform RFE/RL.

Aleksandr Bastrykin, puternicul şef al Comitetului rus pentru Investigaţii, a făcut aceste acuzaţii în timpul unui interviu publicat în 8 septembrie pe website-ul ziarului oficial al guvernul rus, Rossiiskaya Gazeta.

Iaţeniuk a lucrat ca avocat, bancher şi economist înainte să fie numit în 2014 în funcţia de premier al ţării, după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în mijlocul unor masive proteste stradale.

Biografia sa oficială nu oferă niciun detaliu privind serviciul militar.

Bastrykin a susţinut în interviu că Iaţeniuk “a participat în cel puţin două conflicte armate” în capitala cecenă Groznîi, la sfârşitul anului 1994 şi începutul anului 1995, “precum şi la torturarea şi executarea unor soldaţi ai armatei ruse” în ianuarie 1995.

În plus, Bastrykin a susţinut că răposatul lider cecen Djohar Dudaev – care a declarat independenţa cecenilor de Rusia în 1991 şi a condus separatiştii în primul război cecen până la moartea sa într-un atac rusesc cu rachete în 1996 – l-a premiat pe Iaţeniuk şi alţi presupuşi voluntari ucraineni cu medalii pentru “uciderea soldaţilor ruşi”.

Olga Lappo, purtătoarea de cuvânt a lui Iaţeniuk, a răspuns la această acuzaţie pe mass media socială, “încurajând regimul rus să fie supus unei evaluări psihiatrice”.

În timpul perioadei indicate de acuzaţiile lui Bastrykin, Iaţeniuk studia în oraşul Cernăuţi, în apropierea graniţei cu România, conform biografiei oficiale a premierului ucrainean.

După fuga lui Ianukovici din Ucraina în februarie 2014, Rusia a descris în repetate rânduri conducerea pro-occidentală ajunsă la putere ca fiind simpatizanţi ai fascismului şi extremişti periculoşi.

Rusia a lansat primul dintre cele două războaie brutale împotriva separatiştilor din Cecenia în decembrie 1994.

De atunci, Kremlinul a reuşit să recapete controlul asupra republicii majoritar musulmane din Caucazul de Nord, după ce i-a oferit puternicului lider cecen Ramzan Kadirov libertatea de a conduce regiunea sudică după cum crede de cuviinţă în schimbul loialităţii faţă de Moscova.

Bastrykin a susţinut în interviul cu Rossiiskaya Gazeta că Iaţeniuk s-a întors în Ucraina din Cecenia prin Georgia, la începutul anului 1995, împreună cu un “grup de jurnalişti”.

Începând cu aprilie 2014, Ucraina a fost implicată într-un război sângeros cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. Cele mai recente cifre ONU au ridicat numărul victimelor la peste 7.900.

Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, o mişcare considerată ca fiind ilegală de Kiev şi majoritatea membrilor ONU.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au aplicat câteva runde de sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti ca răspuns la acţiunile Moscovei în Crimeea şi în estul Ucrainei. Aceste mişcări au făcut ca relaţiile dintre Moscova şi Occident să ajungă la un nivel atât de scăzut văzut doar în timpul Războiului Rece.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor