Morsi acuzat oficial de procurori pentru crimă şi colaborare cu Hamas

Preşedintele  Egiptean Mohamed Morsi
Preşedintele  Egiptean Mohamed Morsi (How Hwee Young-Pool / Getty Images)

La doar o zi după ce Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a cerut armatei egiptene să îi elibereze pe preşedintele islamist înlăturat de la putere, Mohamed Morsi, şi pe alţi lideri ai mişcării Fraţilor Musulmani aflaţi în închisoare, procurorii egipteni au dispus reţinerea timp de 15 zile a fostului preşedintelui demis.

Fostul preşedintele egiptean Mohamed Morsi, demis la data de 3 iulie este acuzat de către un tribunal din Cairo pentru legături cu gruparea teroristă Hamas, complicitate cu aceştia pentru un atac asupra unei închisori în 2011 şi uciderea "în mod deliberat şi cu premeditarea a unor prizonieri, soldaţi şi ofiţeri în anul 2011, la care se adaugă acuzaţii de "răpire a câtorva ofiţeri şi soldaţi".

Armata rămâne însă fidelă, se pare, promisiunilor făcute poporului egiptean. "Eliberaţi-mă şi plec în exil" îi cerea Morsi armatei egiptene promiţând că, dacă este eliberat, va părăsi ţară şi va pune capăt nesfârşitelor lupte stradale ce au loc în Egipt. Armata a respins cererea lui Morsi într-o manieră fără echivoc: "decizia trebuie luată de poporul egiptean."

Naţiunile Unite în schimb, vor ca Morsi şi aliaţii săi din Frăţia Musulmană, săi ”să fie eliberaţi sau ca dosarele lor să fie examinate în mod transparent, fără întârziere”, potrivit AFP.

Naţiunile Unite urmăresc "cu atenţie şi cu o preocupare tot mai mare evenimentele din Egipt iar secretarul Naţiunilor Unite reiterează, de asemenea, ”apelul său la un dialog naţional semnificativ şi un proces de reconciliere care să nu excludă pe nimeni. Scopul său trebuie să fie punerea la punct a unei foi de parcurs care să ducă la revenirea completă a controlului ţării în mâinile civililor, a ordinii constituţionale şi guvernării democratice”.

Apelul Naţiunilor Unite vine la două săptămâni după ce nici apelul SUA - care susţinea că reţinerea lui Morsi şi a membrilor Frăţiei Musulmanilor este „motivată politic” şi insistă ca armata să-i elibereze - şi nici un apel similar al Germaniei, nu au avut succes.

Procurorii au luat decizia de reţinere şi acuzare a lui Morsi cu doar câte ore înainte ca în Egipt să aibă loc noi manifestaţii de amploare, la care guvernul se aşteaptă să participe milioane de egipteni. Una dintre manifestaţii este organizată de simpatizanţii lui Morsi, iar cealaltă, afirmă surse din presă, "a fost lansată de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi, care a cerut să i se încredinţeze un mandat pentru a pune capăt terorismului şi violenţei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe