Noul Guvern al Egiptului a depus jurământul

Egipt (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.07.2013

Premierul egiptean Hazem el-Beblawi a urgentat formarea noului guvern, după ce în ultimele ore, în Cairo au izbucnit iar revolte, informează marţi agenţia ANSA.

33 de tehnocraţi de orientare liberală au depus jurământul marţi, formând primul guvern după căderea lui Mohamed Morsi. O parte dintre noii miniştri sunt personalităţi cunoscute internaţional. Noul ministru de finanţe este Ahmad Galal, economist cu mulţi ani de experienţă la Banca Mondială. Pe funcţia de Ministru al Afacerilor Externe a fost numit fostul ambasador egiptean la Washington, Nabil Fahmy. La conducerea Ministerului de Interne rămâne Mohamed Ibrahim, numit de Morsi, la fel ca şi Osama Saleh, care se întoarce la postul de ministru al Investiţiilor, poziţie pe care a deţinut-o până în luna mai a acestui an. Acesta din urmă a explicat că prioritatea sa va fi „deschiderea” pieţei egiptene pentru a încuraja noi investiţii în ţară. Ca ministru al Turismului a fost numit Hisham Zaazou. În funcţia de Ministrul al Sportului a fost numit Taher Abuzeid, fostă stea a fotbalului egiptean, cunoscut sub numele de "Maradona Nilului".

În noul guvern sunt şi trei miniştri de sex feminin: Doriya Sharaf el Dine va conduce Ministerul de Informaţii, Laila Rashed Iskandar a fost numită la Ministerul Mediului şi Maha Zeneddin la Ministerul Sănătăţii, precum şi trei miniştri de religie coptă.

Ceremonia de învestitură a noului guvern de tranziţie a avut loc marţi seara la palatul prezidenţial, în prezenţa preşedintelui interimar Adly Mansour. Au mai depus jurământul alţi trei vice-premieri, inclusiv ministrul Apărării, generalul Abdel Fattah El Sissi, şeful armatei egiptene.

Purtătorul de cuvânt al Frăţiei Musulmane, Mahmoud Ghozlan a respins noul guvern egiptean al prim-ministrului Hazem el Beblawi numindu-l "ilegitim", la fel de ilegitim ca şi numirea preşedintelui interimar Adly Mansour.

Capitala egipteană nu cunoaşte liniştea nici în postul Ramadamului. Tulburările au izbucnit din nou ieri, după iftar [masa care întrerupe Ramadanul în timpul zilei], când mii de susţinători ai Frăţiei Musulmane au ieşit pe străzi să demonstreze pentru a cere revenirea la putere a lui Morsi, arestat în data de 3 iulie. S-a ajuns astfel la cifre impresionante: 7. 261 de persoane au fost rănite, iar alte 401 au fost arestate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor