Statele Unite ale Americii cer eliberarea lui Morsi

Egipt: Măşti cu figura lui Mohamed Morsi expuse spre vânzare (Spencer Platt / Getty Images)
Mioara Stoica
13.07.2013

Departamentul de Stat american a cerut autorităţilor egiptene, armatei şi preşedintelui interimar, Adli Mansour, să-l elibereze pe fostul preşedinte Mohamed Morsi, deţinut de când a fost demis la data de 3 iulie. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt, Jen Psaki, în urma cererii înaintate de Germania. Este pentru prima dată că Statele Unite iau o poziţie publică referitoare la situaţia din Egipt, informează sâmbătă agenţia ANSA.

SUA este încă în dilemă dacă arestarea lui Morsi poate sau nu poate fi definită drept o "lovitură de stat militară", deoarece în acest caz ar trebui să oprească imediat furnizarea de ajutor Egiptului, care se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de dolari pe an.

În acelaşi timp, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat că Egiptul trebuie să evite violenţa sau ameninţările împotriva Frăţiei Musulmane şi să elimine restricţiile privind libertatea lui Mohamed Morsi.

Conducătorul armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a declarat în mesajul către ţară în care anunţa răsturnarea lui Morsi, că ”a venit timpul să stopăm industria noastră de a face tirani” şi că organizarea de noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare reprezintă singura cale către un viitor mai bun. Într-un mesaj de unitate, alături de el s-au afişat liderii opoziţiei seculariste, papa creştinilor copţi şi imamul influentei moschei al-Ahzar.

Eliminarea de la putere a adversarului comun, principalul scop al opoziţiei divizate din Egipt, a fost atins deocamdată, dar acum va urma adevăratul test pentru opoziţie: dacă aceasta va găsi suficiente puncte comune pentru a intra ca un bloc unit în alegeri împotriva Frăţiei Musulmane, care rămâne o maşinărie de mobilizat alegătorii net superioară şi care nu va renunţa la implicarea în jocul politic democratic.

Islamiştii nu şi-au spus ultimul cuvânt, de fapt în acest moment ei reacţionează prin proteste violente de stradă împotriva a ceea ce ei consideră o lovitură militară şi a detenţiei la domiciliu a preşedintelui Morsi şi a altor lideri ai Frăţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor