Morminte datând din timpurile romane, descoperite în Egipt

Morminte egiptene care datează din perioada romană
Morminte egiptene care datează din perioada romană (copia foto Facebook Ministry of Antiquities)

Arheologii au descoperit două morminte egiptene care datează din perioada romană în deşertul din Vestul ţării, potrivit unei declaraţii a Ministerului Antichităţilor.

Într-o declaraţie postată pe Facebook, Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor, a declarat că mormintele erau construite din chirpici, cu diferite stiluri arhitecturale. Waziri a adăugat că rămăşiţe umane antice şi fragmente de vase au fost găsite în interiorul mormintelor. În plus, pe pereţii mormintelor se află picturi funerare viu colorate.

Primul mormânt, construit din gresie, are o scară cu 20 de trepte care duce la intrarea în mormânt, cu încăperea principală orientată pe direcţia est-vest, a declarat Waziri.

Ayman Ashmawy, şeful Sectorului de Antichităţi Egiptene, a menţionat că al doilea mormânt - localizat pe partea de est a primului mormânt - era făcut din chirpici şi conţinea o scenă foarte deosebită care prezenta imagini cu mumificarea decedaţilor.

Excavările au avut loc la situl arheologic Beir Al-Shaghala în Oaza Dakhla din centrul Egiptului.

În ultimii ani, Egiptul a promovat foarte mult noile descoperiri arheologice în presa internaţională şi prin diplomaţi, cu speranţa de a atrage mai multi vizitatori în ţară. Sectorul de turism a suferit din cauza tubulenţelor politice de după răscoala din 2011.

Egiptul antic continuă să îşi dezvăluie secretele într-o varietate de moduri diferite.

În noiembrie, arheologii au descoperit opt sarcofage de calcar ce conţineau mumii la un sit arheologic aflat la 40 km de Cairo. Ministrul Antichităţilor a afirmat că mumiile datează din perioada târzie (664-332 î.e.n.) şi sunt acoperite cu un strat de material pictat numit „cartonnage”, în forma unui om.

În aceeaşi lună, arheologii au descoperit tot în Cairo şapte morminte din perioada faraonilor, ce aveau zeci de mumii pisici şi o mulţime de sculpturi din lemn ce reprezentau alte animale.

Arheologii au mai descoperit recent un mormânt egiptean ce datează de peste 4.000 de ani şi aparţine unui preot pe nume Kaires, „singurul prieten” al unui faraon egiptean ce urmează să fie identificat. Kaires este descris drept „administratorul palatului regal” şi „păstrătorul secretului Casei Dimineţii”.

Mormântul a fost descoperit într-un cimitir lângă o piramidă din Abusir, potrivit LiveScience (Tomb of a Pharaoh's 'Sole Friend' and 'Keeper of the Secret' Found in Egipt).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură