Monica Macovei: Convenţia CE şi ONU interzic expulzarea oamenilor în ţări în care riscă să fie torturaţi

În calitate de preşedinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, Andi Cristea este obligat, potrivit eurodeputatei Monica Macovei, să intervină cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a ajuta profesorii turci expulzaţi din Moldova. Până acum nu a făcut-o.
Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu /Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
07.09.2018

Imediat ce a aflat despre reţinere profesorilor de la Liceul Teoretic Orizont din Chişinău, eurodeputata Monica Macovei i-a scris deputatului european Andi Cristea - PSD, ca să intervină pentru a opri deportarea lor în Turcia, unde riscă tortură, tratamente inumane, arestarea sau orice îi vine în cap lui Erdogan.

Potrivit acesteia, poziţia sa de preşedinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova îl obligă pe Andi Cristea să intervină cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie.

„Convenţia Consiliului Europei şi Convenţia ONU prevăd că este interzisă expulzarea sau deportarea oamenilor în ţări în care riscă să fie torturaţi şi supuşi la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiţi pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o “lovitură de stat”. Am invocat şi Carta Fundamentală a Drepturilor Omului şi Convenţia europeană de extrădare, care conţin prevederi similare”, a scris Monica Macovei pe pagina sa de socializare.

Aceasta a ţinut totuşi să precizeze că Andi Cristea, precum şi cei din cabinetul său, nu au răspuns la nicio scrisoare sau la telefon.

Macovei a specificat că ulterior a trimis mesajul tuturor membrilor din Comitet şi a scris şi autorităţilor din Republica Moldova să intervină pentru a opri deportarea profesorilor turci într-o ţară în care viaţa le este pusă în pericol.

„Am scris şi raportorului Parlamentului pentru Moldova, care a răspuns. Am scris şi altor eurodeputaţi, care au răspuns şi au co-semnat scrisori alături de mine”, a punctat Macovei, intrebandu-se totodată ce fac „dl Cristea şi Guvernul lui Dragnea pentru a opri aceste încălcări extreme ale dreptului la viaţă, libertate şi integritate personală şi fizică şi pentru a opri abuzurile politice ale lui Erdogan, care nu este la prima acţiune de acest fel?”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor