Opinie: "Moldova cu cel mai proeuropean Guvern şi cel mai creştin preşedinte arestează oamenii ca-n '49"

Autorităţile R. Moldova au uitat de lege şi doar îşi caută loc la masa dictatorilor. Profesorii au fost expulzaţi în Turcia de nişte mizerabili care le-au semnat sentinţa fără respect faţă de demnitatea umană, afirmă Nadejda Hriptievschi.

Profesori, părinţi, colegi, rude şi elevi de la liceul „Orizont” protestează la Aeroportul Internaţional Chişinău în susţinerea profesorilor expulzaţi în Turcia.
Profesori, părinţi, colegi, rude şi elevi de la liceul „Orizont” protestează la Aeroportul Internaţional Chişinău în susţinerea profesorilor expulzaţi în Turcia. (facebook.com/tatiana kebak)

Profesori, părinţi, colegi, rude şi elevi care studiază la liceul „Orizont”, dar şi reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au continuat să protesteze şi noaptea la Aeroportul Chişinău, deoarece nu se cunoştea nimic despre locul unde se află majoritatea persoanelor care, potrivit Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS), urmau să fie expulzate imediat din R. Moldova. Protestatarii au cerut în repetate rânduri autorităţilor moldovene să le ofere informaţii dacă profesorii turci se mai află sau nu pe teritoriul ţării.

Mama unui tânăr dintre cele şase persoane reţinute de SIS din conducerea liceului ”Orizont” care protesta pe Aeroportul din Chişinău şi-a pierdut cunoştinţa, după ce a primit un mesaj prin care a fost anunţată că fiul ei, a aterizat pe aeroportul din Istanbul.

De menţionat că mass-media pro-guvernamentală din Turcia a relatat deja că în dimineaţa zilei de 6 septembrie serviciul de securitate turc (MIT) a reuşit să participe la o operaţiune de succes în R. Moldova prin care a fost dezmembrată o organizaţie apropiată de clericul Fethullah Gulen şi care a constat în reţinerea a 6 persoane care ar fi ajuns deja în custodia lor.

La rândul său, SIS a anunţat că şapte cetăţeni străini, printre care şi persoane din administraţia Liceului „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi, cu un avion rusesc, de pe teritoriul R.Moldova. Instituţia a mai precizat că cei şapte cetăţeni străini sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări.

În context, unele voci critice au remarcat că acuzaţiile de terorism faţă de profesorii de la liceele ”Orizont” vin tocmai din partea celor care şi-au dat copiii la studii în aceste instituţii, toate unităţi de top de unde provin majoritatea olimpicilor moldoveni medaliaţi la matematică. „Nu înţeleg cum pot fi terorişti nişte oameni pe mâinile cărora Candu şi alţi guvernanţi şi-au dat copiii la studii”, a scris un internaut.

Nadejda Hriptievschi, expert la Centrul de Resurse Juridice a punctat că autorităţile moldovene au uitat de drepturi, de lege şi de bunul simţ. Îi interesează doar un loc la masa dictatorilor. ”Mi-i ruşine că vin dintr-un asemenea stat şi cu groază mă gândesc la bieţii oameni expulzaţi azi de nişte mizerabili care le-au semnat sentinţa fără niciun proces şi niciun respect faţă de lege şi demnitatea umană.”

Jurnalistul Alexandru Cozer a ţinut să concluzioneze că turcii repară Preşedinţia, ridică Arena lui Plahotniuc, se apucă de construit „primii zgârâie nori”, chiar în inima Capitalei. Turcii mai construiesc un mall lângă singurul mall. Turcii au primit o groază de terenuri în Chişinău în ultimii 2 ani. ”Alţi turci, cei mai liberali şi incomozi lui Erdogan, sunt ridicaţi ca-n '49. Şi toate astea se întâmplă în statul cu „cel mai proeuropean” Guvern şi „cel mai creştin” preşedinte!”