Moldovenii cu cetăţenie română vor putea să voteze prin corespondenţă

Moldovenii care au cetăţenie română pot să voteze prin corespondeţă cu ocazia alegerilor parlamentare din acest an din România, după ce se vor înscrie într-un Registru electoral.
Paşaport Uniunea Europeană România
Paşaport Uniunea Europeană România (Epoch Times România)

Modificarea Legii electorale a României oferă posibilitatea moldovenilor care deţin cetăţenia română să voteze în acest an la alegerile parlamentare din România prin corespondenţă. În cazul în care peste 100 de alegători care domiciliază în aceeaşi localitate se vor înscrie într-un Registru electoral, în acea localitate vor fi create secţii de votare. Anunţul a fost făcut de senatorul Partidului Naţional Liberal, Viorel Badea în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Cetăţenii care nu se vor înregistra în Registrul electoral, potrivit senatorului român, nu vor avea posibilitatea să voteze la o secţie nou-înfiinţată în localitatea în care domiciliază.

„În momentul în care s-a înscris în Registrul electoral există două opţiuni – să se înscrie la una dintre secţiile care urmează să fie creată pe teritoriul localităţii în care domiciliază. Aceasta se poate întâmpla dacă sunt cel puţin 100 de înscrişi. A doua opţiune este să voteze prin corespondenţă”, a afirmat Viorel Badea.

Parlametarul a ţinut să precizeze, conform Realitatea.md, că cetăţenii care vor dori să voteze prin corespondenţă vor primi la domiciliu un plic cu toate actele pe care va putea să-şi exprime opţiunea de vot. „Acestea sunt principalele modificări la Legea electorală care vor avea ca obiect şi pe cetăţenii români din Republica Moldova”, a adăugat Viorel Badea.

Astfel, cei care vor opta pentru votul prin corespondenţă vor avea la dispoziţie perioada aprilie-iunie, pentru a se înscrie în Registrul electoral, iar cei care vor alege să voteze la secţiile de votare înfiinţate pe teritoriul localităţii de reşedinţă, se vor putea înscrie în Registru între lunile aprilie-octombrie.

Persoanele care nu se vor înregistra în Reagistrul electoral vor putea să-şi exprime votul ca de obicei, la Ambasada sau Consulatele României din Republica Moldova, a precizat senatorul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe