Ileana Racheru: ”R.Moldova se îndreaptă spre un regim autoritar”

Republica Moldova se îndreaptă spre un regim oligarhic autoritar, întemeiat pe loializarea unui întreg sistem instituţional prin corupţie, scrie Ileana Racheru, cercetătoare în cadrul Institutului Diplomatic Român, într-un articol publicat pe Contributors.
Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român
Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

În analiza intitulată "Republica Moldova: absurdistan de tip ex-sovietic cu minime speranţe pro-europene", Racheru subliniază că la Chişinău există o guvernare proeuropeană de faţadă, care a construit un stat ce seamănă mai mult cu Rusia lui Putin decât cu democraţiile occidentale.

Cercetătorul român afirmă că Republica Moldova este în prezent un stat aproape eşuat la nivel instituţional şi mai ales economic, în care politicul şi mafia au afaceri comune. Această stare de lucruri, dar şi jaful masiv din sistemul bancar au scos în stradă zeci de mii de oameni care, la îndemnul Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr", au ieşit să protesteze faţă de corupţia generalizată a clasei politice, notează Ileana Racheru. Experta mai scrie că meritul principal al aşa-zişilor "pro-europeni" de la Chişinău este semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi obţinerea regimului liberalizat de vize.

Ileana Racheru se referă şi la aşa-numitele "personaje ale crizei" din Republica Moldova, precum Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc. Acesta din urmă este cel mai detestat personaj din Republica Moldova, a cărui avere este legată de activităţi de proxenetism, contrabandă cu petrol şi afaceri obscure cu energie, atacuri de tip raider asupra băncilor, spălarea banilor mafiei ruseşti prin bănci şi furtul miliardului. Racheru subliniază că Plahotniuc este persoana care controlează prin interpuşi, nepotism, corupţie sau şantaj o parte dintre deputaţii moldoveni, instituţiile de justiţie şi de securitate ale ţării, deţinând şi mai multe instituţii de presă. Experta mai arată că arsenalul mediatic (televiziuni, ziare, publicaţii on-line, analişti politici, reţele de bloggeri şi formatorii de opinie care activează pe reţelele de socializare) controlat de V. Plahotniuc, precum şi deputaţii care au votat guvernul Filip, promovează intens ideea că în spatele protestelor se află ”mâna Moscovei”.

Cât despre viitorul statului, Ileana Racheru susţine că dacă până acum a fost perpetuat un regim oligarhic, în care jocurile politice au fost făcute de Vladimir Filat şi Vlad Plahotniuc, în prezent, Republica Moldova se îndreaptă spre un regim oligarhic autoritar întemeiat pe loializarea unui întreg sistem instituţional şi a deputaţilor prin corupţie.

”Condiţiile pentru crearea unui regim autoritar vor fi facilitate de retragerea sprijinului financiar al lui Filat pentru instituţiile de media pe care le-a finanţat şi care acum se află pe poziţii în ceea ce priveşte redarea informaţiilor despre proteste. Cu mici excepţii presa de la Chişinău, controlată (în cea mai mare parte de oligarhul Vladimir Plahotniuc) nu a relatat despre protestele organizate de Platforma DA sau a încercat să manipuleze informaţiile despre acestea. Presa oligarhului a relatat pe larg despre protestele pro-ruşilor, acreditând ideea că inclusiv demersurile Platformei DA au în spate susţinerea Moscovei”, concluzionează experta.

Referitor la rolul Moscovei în criza politică de la Chişinău, Racheru a arătat că acesta ”a fost cel tradiţional de după 1991: a finanţat partide şi lideri politici pro-ruşi, a susţinut propaganda anti-occidentală prin canalele mass-media care transmit de la Moscova. Personaje ale lumii interlope cu legături la Kremlin au desfăşurat şi controlează în tandem cu oligarhi, politicieni sau mafioţi moldoveni operaţiuni de spălare a banilor, intermedieri obscure în sistemul energetic, privatizări neprofitabile profitând de instituţiile unui stat eşuat. Moscova este un actor care, în principal, profită de eşecul guvernării pro-europene”.
Articolul integral poate fi accesat aici.