Moldova va deschide 35 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare din România

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, informează că pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc pe 11 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 35 de secţii de votare.
Daniel Ioniţă, Ambasadorul României la Chişinău în timpul conferinţei de presă 28.11.2016 (captură foto)
Daniel Ioniţă, Ambasadorul României la Chişinău în timpul conferinţei de presă 28.11.2016 (captură foto) (privesc.eu)

Potrivit ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, la alegerile din 11 decembrie, cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte româneşti vor putea vota la cele 35 secţii de votare doar în baza vizei de reşedinţă pe teritoriul Moldovei. La intrarea în secţiile de vot, actele de identitate româneşti vor fi scanate, pentru a combate votul multiplu.

„Este pentru prima dată când actele de identitate ale cetăţenilor care vin la vot vor fi scanate cu o tabletă. Majoritatea secţiilor de vot sunt grupate în zona centrală pe o rază de circa un kilometru de jur împrejurul Ambasadei. Vor mai fi organizate secţii de votare în raioanele Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Călăraşi şi satul Bardar, raionul Ialoveni”, a declarat Daniel Ioniţă, conform privesc.eu.

În sudul Republicii Moldova vor fi deschise secţii de votare în cadrul Consulatului General al României de la Cahul, Cantemir, Leova, Cimişlia, Giurgiuleşti şi satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.

În nordul Republicii Moldova, secţii de votare vor fi deschise în Consulatul General al României de la Bălţi, la Drochia, la Edineţ, Floreşti, Făleşti, Soroca, Teleneşti şi în cadrul Biroului Consular al României de la Ungheni.

În ceea ce priveşte documentele, spre deosebire de alte tipuri de scrutin electoral, actele de identitate doveditoare ale cetăţeniei române, trebuie să fie însoţite şi de documente confirmatoare ale reşedinţei în străinătate.

“Alegătorii cu viză de reşedinţă în Moldova se vor prezenta la secţia de votare cu un document de identitate românesc, însoţit de un document oficial emis de autorităţile moldoveneşti din care să reiasă stabilirea reşedinţei cetăţeanului respectiv pe teritoriul RM. Nu se poate vota cu titlul de călătorie. În cazul în care la o secţie de votare se vor termina buletinele de vot, acestea vor fi distribuite din alte secţii”, a adăugat Daniel Ioniţă.

Pentru prima dată, cetăţenii români pot vota prin corespondenţă. Aproape 9.000 de cetăţeni români s-au înscris pentru a beneficia de această posibilitate, dintre care aproximativ 900 din Moldova.

O altă particularitate este că cetăţenii români din afara României au avut posibilitatea să solicite deschiderea secţiilor de vot în localităţile lor. Pentru aceasta erau necesare cererile a cel puţin 100 de cetăţeni. În total şapte astfel de secţii vor fi deschise, dintre care patru în Moldova.

În total, în cele 35 de secţii de votare ce vor fi deschise în Moldova, vor fi distribuite 87 500 de buletine de vot. Cele mai multe vor reveni celor 12 secţii de vot din Chişinău.