Vladimir Socor: Dl Dodon îi datorează victoria dlui Plahotniuc

Alegerea preşedintelui R. Moldova prin vot direct a fost o capcană întinsă de Plahotniuc moldovenilor şi îndeosebi liderilor politici. Maia Sandu şi Andrei Năstase au înţeles, însă nu şi Dodon care a ajuns să câştige numai printr-o înţelegere evidentă cu Plahotniuc, consideră Vladimir Socor.
Vladimir Socor, analist politic
Vladimir Socor, analist politic (europalibera.org)

Analist politic membru al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor afirmă că societatea Republicii Moldova este profund divizată în grupări etnice, grupări lingvistice, grupări de cetăţeni cu diferite viziuni geopolitice, preferinţe între Rusia şi Occident, însă aceste scindări sociale nu sunt un lucru fatal. „Ele sunt în mod conştient exacerbate, exagerate, pe de o parte de politicieni, iar în ultimul timp de către şeful politicienilor, dl Plahotniuc”, a menţionat analistul în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7.

„Dânsului îi convine ca societatea să nu se unifice în jurul unui program de deoligarhizare şi de scoatere a statului din captivitate. Dânsul doreşte ca diferite grupuri de cetăţeni să se certe unele cu altele pentru ca dânsului să-i fie mai uşor să-i controleze, să arbitreze, chiar să incite conflicte sociale de acest gen”, a menţionat Socor referindu-se la Plahotniuc.

Faptul că societatea statului Republica Moldova este divizaă în multiple grupuri a devenit şi mai clar în momentul culminant al protestelor din ianuarie 2016 când pentru prima dată s-au unit diferite segmente sociale în jurul unui program de deoligarhizare, de combatere a corupţiei şi de scoatere a statului din captivitatea unei persoane, mai exact când pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale au urcat alături de Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Igor Dodon.

Această unificare a naţiunii în jurul unui program nu a durat mult, precizează Socor, deoarece, Dodon şi Usatîi au bătut în retragere imediat ce susţinătorii lui Plahotniuc au intrat în funcţiune căutând să reintroducă scindările în societate. „Cel mai atacat a fost Andrei Năstase pentru faptul că a făcut alianţă cu Dodon şi Usatîi în acel moment. Dodon de astăzi nu este cel din ianuarie, discursul s-a schimbat complet”, a adăugat membrul Fundaţiei Jamestown.

„Atunci când se apropie alegerile, politicienii şi liderii de partide caută să mobilizeze la maximum segmentul îngust de votanţi tradiţionali ai partidului respectiv. Iată de ce dl Plahotniuc a recurs la alegeri prezidenţiale de către întregul popor, anume pentru a declanşa această competiţie între politicieni de diferite felii de electorat”, a specificat Vladimir Socor.

În opinia analistului, aceasta nu a fost decât o capcană a oligarhului întinsă liderilor de partide pentru a vedea care şi cum se manifestă. Acesta consideră că unicii care nu au căzut în capcană sunt Maia Sandu şi Andrei Năstase. „Maia Sandu a fost sfătuită în mod greşit, inclusiv din România de consilieri care, de fapt, îl serveau pe dl Plahotniuc, să ducă o campanie electorală pe considerente de geopolitică, şi spre onoarea ei, în mod consecvent, şi foarte justificat a refuzat să ducă o asemenea campanie electorală.

Aceşti consilieri, printre altele, s-au arătat foarte supăraţi de ideea unei identităţi civice moldoveneşti care părea să se dezvolte după protestele din ianuarie 2016. Eu nu am avut impresia că în timpul acestor proteste s-a dezvoltat o identitate civică moldovenească, am avut impresia că oameni de diferite identităţi, care-şi păstrau propriile identităţi, participau împreună uniţi la aceste proteste. Dar cei care se arată alarmaţi de ideea identităţii civice moldoveneşti de fapt ar dori ca un număr din ce în ce mai mare de moldoveni să se considere români şi ca partidele aşa-zise de dreapta să ducă o campanie electorală bazată pe aceste teme”, a punctat Socor.

Totodată, analistul politic a ţinut să concretizeze că în capcana lui Plahotniuc a căzut Igor Dodon. Mai mult decât atât, Socor consideră că pentru Plahotniuc aceasta a fost o capcană comodă, pentru că din această capcană comodă televiziunile lui l-au ajutat pe Dodon să câştige alegerile.

„Diferenţa dintre Maia Sandu şi Igor Dodon este atât de mică încât putem fi siguri că minciunile lansate împotriva Maiei Sandu de către televiziunile dlui Plahotniuc au convins un număr suficient de mare ca să-l salte pe dl Dodon peste 50 la sută. Dl Dodon îşi datorează alegerea dlui Plahotniuc.

Dl Dodon nu trebuie privit ca un candidat pro-rus, deşi el în anumite etape ale carierei sale exprimă idei pro-ruse şi pro-uniunea euro-asiatică, dar nu acesta este conţinutul principal al candidatului Dodon. Conţinutul lui Dodon este un candidat comod dlui Plahotniuc, care a ajuns la preşedinţie printr-o înţelegere evidentă cu dl Plahotniuc”, a conchis analistul Fundaţiei Jamestown.